Microsoft: Vista is nog niet helemaal af

Dit artikel delen:

Veel Windows-critici hekelen de nieuwste versie Vista als een onaf product. De komst nu van het eerste service pack (SP1) moest veel gladstrijken, maar de kritiek blijft. Nu komt ceo Steve Ballmer van Microsoft met de erkenning dat Windows Vista nog niet helemaal af is. Hij noemt het "a work in progress".

Microsoft erkent schoorvoetend dat Windows Vista nog niet echt het bedoelde product is. Ceo Steve Ballmer noemt de nieuwste Windows-versie "a work in progress". Daarmee zegt hij niet dat Vista niet goed zou zijn, maar dat er nog het een en ander te verbeteren valt. "Ik denk dat we een heleboel zaken in Vista goed hebben gedaan, en ik denk dat er nog een aantal zaken zijn waaruit we lering moeten trekken", aldus de hoogste baas van Microsoft.

Enige tijd terug hadden woordvoerders van de softwareproducent al aangegeven dat Windows voortaan geen grote, zogeheten big bang, service packs zou krijgen. In plaats daarvan zou er sprake zijn van continue, kleinere updates. Iets wat deels al het geval is met de maandelijkse patch-ronde van Microsoft. Vista krijgt echter toch een groot eerste service pack.

Windows 2000 en XP

Windows Vista is in november 2006 uitgekomen voor zakelijke gebruikers en in januari 2007 voor consumenten. Het desktopbesturingssysteem krijgt nu het eerste pakket lapmiddelen (service pack 1), wat naast reeds verschenen patches ook nieuwe verbeteringen bevat. De Engelstalige uitvoering van SP1 verscheen als eerste, andere talen waaronder de Nederlandse volgen.

Veel gebruikers kijken nog de kat uit de boom wat betreft Vista. Dat betreft volgens onderzoeksbureaus vooral gebruikers van voorganger Windows XP. Mensen die nog de versie daarvóór gebruiken, Windows 2000, zijn meer genegen over te stappen op Vista. XP krijgt binnenkort zijn derde service pack, wat niet alleen patches biedt maar ook nieuwe functies en enige snelheidsverbetering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lekker is dat! Wel kapitalen neertellen voor een losse licentie, en dan later toegeven dat het nog niet helemaal klaar is... Ik ben ondertussen wel helemaal klaar met Microsoft!!

Beste Kees,

Over 3 dagen op 24-4-08 komt Ubuntu 8.04.
Linux waarmee je goed kunt werken en dat gratis is,
met een "long term support" van drie jaar.

Veel succes.

In de vertaling van de uitspraak van Ballmer moet iets fout zijn gegaan. Hij heeft natuurlijk gezegd : Vista is nog helemaal niet af.

wanneer wel .. als ie uitkomt .. krijgen we patches op patches, vulnerabilites op vulnerabilites om de gaten te dichten ..

Wanneer wordt de overheid eens wakker? Als je als consument een product koopt dat gebreken vertoont dan heb je recht op gratis herstel of je geld terug. Bij software schijnt dat recht ineens niet te gelden. Ik stel voor om het consumentenrecht zo aan te passen dat je recht hebt op gratis herstel van alle bugs die zich tijdens het eerste jaar na aanschaf van de software openbaren. Alle nieuwe versies van de software dienen gratis te zijn totdat de laatste bug hersteld is.
Misschien iets voor ons aller Neelie Kroes om dit op Europese schaal voor elkaar te krijgen.
Ik ben het zat om alsmaar als onbezoldigd beta-tester voor Microsoft te fungeren.

@JosW
De bugs in software wordt meestal gemaakt door mensen zelfs door maar lekker te kloten in hun computer of door het proberen te hacken. Maar als je een wasmachine koopt dan ga je die toch ook niet helemaal uitpluizen en proberen een foutje te vinden? Voor normaal gebruik zou het moeten werken en op die manier heb ik in Vista ook geen fouten gevonden.

Microsoft's producten krijgen we uiteindelijk toch weer allemaal mee te maken, het is alleen een kwestie van tijd. Dit is de tijd van de goedkoopste middelmaat en de beslissers met de minste inzichten.
Over Neelie gesproken: heeft iemand al iets gezien van die miljard die bij Microsoft zijn geind omdat Bill en Steve oneerlijk concureren?
Of je nu aan de ene of aan de andere kant ge..aaid wordt...

Tja, ik vandaag ook, upgraden van Vista Ultimum op een MCE-PC naar SP1(NL) x86, hoe fout kan een upgrade nu eigenlijk gaan? Nou als je uiteindelijke resultaat een 'Blue Screen of Death' is, is het de hoogste tijd om je geld voor de aanschaf van de hardware of de software terug te vragen, toch?
Kreeg ik na de SP1 installatie een B.S.o.D. opstarten in 'Safe mode [F5]' en na inloggen als Admin, "uw profiel kan tijdelijk niet opgeslagen worden (???) dus alle veranderingen die ik maak, worden dan niet doorgevoerd? Tijdje later: Windows heeft zich hersteld van een groot-systeem fout (of ja, het ligt nu aan mijn systeem, zonder SP1 werkte alles nog prima hoor.), zodra Microsoft een oplossing voor uw probleem gevonden heeft, krijgt u hier een melding van (als of ze mij weten te wonen, dhaaah!) Nee, ik werd vandaag niet veel vrolijker, dat kan ik je verzekeren....., 'Service Pack' laat me toch niet lachen man, ga je werk doen.

@JosW:
"De bugs in software wordt meestal gemaakt door mensen zelfs door maar lekker te kloten in hun computer of door het proberen te hacken"
-
Oh ja natuurlijk, het is mijn fout dat Vista zonder SP1 werkte en nu met SP1 niet meer, jij bent zeker de onnozel die de hele dag precies 50 Km/uur rijd en geen Km meer h?, jij bent dat irritante mannetje, dat als het stop-licht op oranje springt, jij stijf op de remmen trapt, zodat anderen bij jou op de bumper vliegen en dan schijnheilig zeggen dat het niet jou fout was, toch?

Mark, je hebt helemaal gelijk, alleen het rijgedrag klopt niet als voorbeeld. Want ik rij precies inclusief snelheidscorrectie dan, 50 km/uur of als het mag 80 of 100...etc. Als het oranje licht al even brand, stop ik natuurlijk wel als ik nog 100 m moet rijden, want dan haal ik het toch niet meer. Ik ben flotter in het verkeer dan de meesten. Verbuik daardoor minder brandstof.
Men moet zich aan de snelheid houden vind ik. Mensen denken dat ze dan pas goed rijden en die ander die zich aan de snelheid houden niet. ik durf te beweren, dat ik alle pionnetjes in een parcour laat staan en zelfs achteruit met aanhanger, binnen een snellere tijd dan jij, die denkt goed te kunnen rijden.
Maar daar gaat het hier niet om, Microsoft moet gewoon hun werk goed doen.
Daarom ben ik het verder wel eens met je stelling.

Heren, let op. Je moet alleen SP1 voor Vista installeren als SP1 verschijnt in de Windows Update. Je kan 'm wel al downloaden vanaf Microschoft site, maar dan heb je grote kans dat na de installatie een aantal zaken het niet meer doen. Windows update checkt nl. eerst welke hardware en drivers je hebt. Blijkbaar is SP1 niet voorzien van alle up-to-date drivers. Pas als SP1 in je update scherm verschijnt updaten.(bron: TechNet MS) Dan zitten de nodige drivers er wel bij. Beetje vreemd verhaal van de tech-boys, want de drivers die je al hebt, doen het wel op Vista zonder SP1. Gemiste kans van MS om klanten te behouden, vind ik... Doe mij maar Ubuntu...

Ben het niet met Reggy eens.
En wel hierom: mijn computer is net ��n jaar oud en draait op Vista. Na het instaleren van SP1 via Windows Update heb ik heel veel problemen. Mijn computer loopt telkens vast en kan er dan geen kant meer mee op. Zelfs nadat de computer geheel was geformateerd en opnieuw was geinstalleerd , opnieuw SP1 geinstalleerd. Problemen waren niet verholpen. Het draait in eerste instatie wel goed, maar na afsluiten en opnieuw starten heb ik weer vastlopers. Dus update SP1 via Windows download is geen garantie dat het goed gaat werken.

Dit is niet zozeer een reactie op dit artikel. Ik heb sinds twee maanden een laptop van Medion. Werkt prima, maar als ik de updates van Vista binnenhaal, reageren de programma's niet meer. Terug naar het verste herstelpunt en alles is weer oke. Is dit een bekend probleem? Of ben ik de enige? Als iemand een oplossing weet, zou die me dan een mailtje willen sturen. Bij voorbaat hartelijk dank.
E-mailadres: h.a.c.eijpe@orange.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-21T10:39:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.