ICT-organisatie politie negeert eigen beleid

De ict-organisatie van de Nederlandse politie trekt zich weinig aan van de eigen beleidsregels rondom de inhuur van medewerkers. Dit blijkt uit onderzoek van de Taskforce Personeelbeheer.

De voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) houdt zich niet aan de regels die daarin zelf zijn opgesteld over de inhuur van externe medewerkers. Dat blijkt uit het onderzoek ‘De Nulmeting Taskforce Personeelbeheer'. Uit dit onderzoek blijkt ook dat ongeveer veertig procent van de medewerkers van de organisatie extern is en dat daar het afgelopen half jaar 77 miljoen euro aan uitgegeven is. Het gaat vooral om ict'ers die worden ingehuurd.

Het beleid van vtsPN schrijft voor dat externe werknemers nooit langer dan een jaar werkzaamheden bij de organisatie mogen uitvoeren. Uit de data die de Taskforce Personeelbeheer verzamelde blijkt echter dat 386 ingehuurde medewerkers langer in dienst zijn dan een jaar. Vier externen zijn zelfs langer dan 6,5 jaar bij de organisatie aan het werk.

Contractduur van drie maanden

Daarnaast worden inhuurcontracten geacht maximaal drie maanden te duren, waarna ze telkens met drie maanden worden verlengd. Hier wordt in 280 gevallen niet aan voldaan, aldus de taskforce. Er zijn zelfs contracten met een inhuurtermijn van een jaar of meer.

Verder hebben externe en interne werknemers bij vtsPN dezelfde rechten. Veertig ingehuurde medewerkers hebben fiatrechten in het urenregistratiesysteem E-synergy. Zij kunnen daarom nieuwe externe medewerkers inhuren, terwijl het beleid voorschrijft dat dit niet mag. Volgens de taskforce vraagt het goedkeuren van uren van ingehuurde werknemers door externen extra waarborgen, wat betreft de rechtmatigheid. De organisatie adviseert daarom het goedkeuren van uren bij een interne leidinggevende neer te leggen.

De vtsPN schrijft in een brief aan minister Guusje ter Horst, van Binnenlandse Zaken dat de regels worden verscherpt. De organisatie verscherpt de doelstellingen voor 2008 op het gebied van maximale inhuurtermijn, contractvoorwaarden en transparantie van het goedkeurproces.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk beleid, maar in praktijk niet werkbaar. ICT organisaties zoeken continuiteit en zitten niet te wachten dat elk jaar weer mensen op een bepaalde positie in te werken.

Misschien dat ze bij de politie mensen die langer dan een jaar er werken gewoon een baan aan te bieden met goede arbeidsvoorwaarden.

Misschien moeten ze er eens wat externe uitzetten, zodat de interne eens normaal aan het werk kunnen gaan.

Je hebt er niets aan om de regels aan te scherpen wanneer je niet controleert of ze nageleefd worden.

Tja, bij meerdere overheidsorganen meegemaakt dat externe managers de urenstaten tekenen van externen die voor hetzelfde bedrijf als de manager werken. Uurtje-faktuurtje wel te verstaan.

't Blijft een raar verhaal bij die overheid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-06T14:58:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.