Nederland ICT: Bestedingen groeien 2,1 procent

In 2014 zullen de bestedingen aan ict naar verwachting met 2,1 procent groeien. Software en cloudgerelateerde hardware zijn de grote aanjagers, met groeiverwachtingen van ruim 5 procent. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers voor 2014 die branchevereniging Nederland ICT heeft gepubliceerd.

De grootste uitschieters zijn de clouddiensten die groeipercentages van tientallen procenten tonen. In 2014 zet de verschuiving naar hosted en private en public clouddiensten door. Voor software as a service (SaaS), platform as a service (PaaS) en infrastructure as a service (IaaS) wordt volgens onderzoek van partner Keala Consultancy groei verwacht van tussen de 25 en 50 procent. Het toenemende belang van clouddiensten zorgt voor toename van bestedingen aan netwerkapparatuur en opslag met respectievelijk 6,7 en 4,9 procent.

Hardwarebestedingen

De markt voor printers, copiers en scanners heeft het onverminderd zwaar met een verwachte krimp van 3,2 procent. Voor de andere hardwarebestedingen verwacht Nederland ICT een groei van 3,8 procent. Groeiende bestedingen aan tablets en smartphones compenseren hier de dalende verkopen van laptops en desktops. Ook de bestedingen aan netwerkapparatuur stijgen en in toenemende mate verkiezen bedrijven de cloud boven systemen in eigen huis.

De telecombestedingen groeien vrijwel niet (0,2 procent). Bestedingen aan vaste en mobiele telefonie dalen, terwijl vaste en mobiele datadiensten een lichte groei vertonen. De nieuwe productgroep ‘wearable technology’ wordt dit jaar voor het eerst zichtbaar in de marktcijfers. De bestedingen aan apparatuur zoals smart watches en smart glasses worden in 2014 geraamd op een bescheiden dertig miljoen euro.

De markt voor dienstverlening groeit naar verwachting licht in 2014. Dit komt door een bestedingsgroei van diensten ten behoeve van functioneel beheer en een groei van het segment technisch onderhoud en ondersteuning.

Keala Consultancy

Door snelle innovatie van ict-bedrijven verandert de ict-markt voortdurend. In de ICT-Marktmonitor 2014 is daarom de categorie-indeling vernieuwd. Ontwikkelingen zoals de groeiende markt voor clouddiensten worden daardoor duidelijk zichtbaar. De nieuwe ICT-Marktmonitor, die inzicht geeft in ict-bestedingen van Nederlandse gebruikers, komt tot stand in samenwerking met Keala Consultancy en verschijnt in het voorjaar van 2014.

Groei in 2014

Totaal ICT-bestedingen in Nederland

+ 2,1%

Hardware (o.a. servers, systemen, tablets)

3,8%

Networking equipment

6,7%

Backoffice equipment (storage)

4,9%

Office equipment (o.a. printers, copiers)

-3,2%

Software

5,3%

Diensten

0,6%

Telecom

0,2%

Ict-bestedingen in Nederland - groeiverwachtingen 2014

Groei hosted of private cloud

Infrastructural services

26,1%

Platform services

46,9%

Application services

27,2%

Groei public cloud

IaaS

51,0%

PaaS

7,6%

SaaS

23,8%

Groeiverwachting hosted en cloud-based bestedingen gesegmenteerd naar type dienst in 2014 ten opzichte van 2013

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-14T10:30:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.