Staat houdt vast aan isp-verplichting aftapkosten

Dit artikel delen:

De Nederlandse staat houdt vol dat Internetaanbieders (ips's) zelf moeten opdraaien voor de kosten die gemaakt worden voor het aftapbaar maken van hun netwerken. Het is niet eerlijk om deze kosten te verhalen op de twee miljoen niet-internettende Nederlanders, betoogde de landsadvocaat gisteren in de rechtszaak die isp Xs4all heeft aangespannen om de aftapkosten.

Xs4all vindt het niet redelijk om de kosten van criminaliteitsbestrijding eenzijdig neer te leggen bij de telecomaanbieders. In de Telecommunicatiewet is bepaald dat alle kosten voor aftapbaarheid van telefonie en internet voor rekening komen van de aanbieders. Volgens Xs4all is dit artikel in strijd met Europese regels over onder meer het vrije verkeer van diensten en de communicatievrijheid. De landsadvocaat pleit dat enige vergoeding in strijd is met de Telecommunicatiewet en mogelijk zelfs verboden staatssteun is.

De internetaanbieder gaf naar eigen zeggen een half miljoen euro uit om te voldoen aan de verplichtingen om het netwerk aftapbaar te maken. Xs4all wil de rechtbank inzage verschaffen in cijfers die duidelijk maken dat Justitie in de praktijk maar weinig gebruik maakt van internettaps. Xs4all wou die informatie eerder al openbaren, maar het Openbaar Ministerie heeft toen met stappen gedreigd.

Een uitspraak in deze zaak wordt over een half jaar verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is helaas wederom duidelijk, de staat redeneert in eigen voordeel.
Er zijn zoveel zaken waar wel alle Nederlanders voor moeten betalen. Is veiligheid dan ook niet ten behoeve van ons allemaal? Bovendien zal het genoemde aantal van twee miljoen vanzelf minder worden.
De eerlijkheidsfactor verdwijnt dus.

Het punt van staatssteun snijdt zeker geen houd, het zijn opgelegde, dus verplichte kosten. Het vergoeden van deze kosten heeft dus geen invloed op het bedrijfsresultaat in vergelijking tot het niet aftappen en niet vergoeden van deze kosten.

Het is ook niet eerlijk om de kosten die gemaakt worden om voetbalvandalisten te bestrijden te verhalen op de miljoenen nederlanders die niks met voetbal hebben. Toch gebeurt dat ook.....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-14T11:11:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.