WiFi Alliance wil niet wachten op 802.11n

Dit artikel delen:

De WiFi Alliance wil de officiële certificering van de verbeterde WiFi-technologie 802.11n niet afwachten. Het samenwerkingsverband van ict-leveranciers gaat een voorlopige uitvoering van de 80211.n-standaard goedkeuren en certificeren voor producten.

De alliantie verklaart dit te doen uit bezorgdheid over de groeiende hoeveelheid pre-802.11n-producten op de markt en de incompatibiliteit die daardoor dreigt. Eerder was bij de overgang van 802.11b (op 11 Megabit per seconde) naar de g-variant (54 Mbps) ook al een dergelijke wildgroei. Verschillende leveranciers kwamen vóór 802.11g met producten gebaseerd op een voorlopige uitvoering (draft) van de standaard. Daarnaast kwamen sommigen met eigen verbeteringen, bijvoorbeeld het combineren van twee signalen om de doorvoersnelheid te verdubbelen.

De nieuwe WiFi-technologie 802.11n belooft zowel een hogere snelheid en beter bereik als een verbeterde beveiliging. Volgens directeur Frank Hanzlik van de alliantie zijn er nu 'Draft N'- en 'Pre N'-producten op de markt die dit niet waarmaken. Hij vreest voor fragmentatie en mogelijk ook vervuiling van het 'imago' van WiFi. De nu verkrijgbare 'voorlopers' zullen waarschijnlijk niet meegenomen worden in de keuring.

Aanvankelijk wou de alliantie pre-n producten niet certificeren, maar standaardisatie-organisatie IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) liet eerder deze maand weten nog te worstelen met een stortvloed aan commentaar op de standaard. Daardoor wordt een nieuw voorstel pas begin volgend jaar verwacht en een definitieve standaard pas in 2008. De WiFi Alliance telt chipproducenten, computerleveranciers, gsm-fabrikanten, elektronicaproducenten en software-ontwikkelaars onder de leden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-30T11:33:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.