Telecom Italia wil zelf ip-tv maken

Telecom Italia wil hoe dan ook Ip-tv op internet maken. Na het mislukken van het akkoord met Sky Italia van Rupert Murdoch, probeert de telefoonmaatschappij haar tv-activiteiten op internet zelfstandig uit te breiden.

Na de afgelopen roerige weken waarin Telecom-topman Marco Tronchetti Provera moest terugtreden, sijpelt nu langzaam door hoe de nieuwe topman Guido Rossi verder wil. Hij ondersteunt het plan van zijn voorganger om meer en meer te focussen op IP-tv. Een deal met Sky Italia hierover is afgeketst, omdat mediamagnat Rupert Murdoch het netwerk van Telecom wilde gebruiken om zijn programma's integraal door te geven. Telecom Italia zou zo de supermarkt van Sky worden, maar Sky zou zelf aan de kassa gaan zitten.
Telecom daarentegen wil zelf de inhoud en het contact met zijn klanten controleren. Sky Italia heeft inmiddels een akkoord met de Italiaanse breedbandaanbieder Fastweb en zal vanaf januari haar programma´s via adsl gaan aanbieden.

Telecom hoopt in de toekomst via de Next Generation Network van 50 tot 100 megabit internet-tv aan te bieden. Nu gebeurt dat voornamelijk via adsl. De maatschappij heeft de rechten van 2500 films en de klant kan ook een abonnement nemen op het Italiaanse Serie A voetbal. Momenteel schuimt Telecom de wereld af op zoek naar rechten van allerlei programma's die het zou willen uitzenden.

Op dit moment hebben acht miljoen Italianen een adsl-abonnement, een dienst die in Italië pas sinds 2002 wordt aangeboden. In veel buitengebieden zijn de telefooncentrales zo verouderd dat adsl-internet niet beschikbaar is. Sinds kort is het in sommige steden daarentegen al mogelijk om een abonnement te nemen op breedband van 50 tot 100 megabit. Telecom verwacht er jaarlijks een half miljoen van deze klanten bij te krijgen, waarmee Ip-tv echt een vlucht kan gaan nemen.

Op de korte termijn kampt het bedrijf echter met het probleem dat de ex-topman Tronchetti Provera nog immer de grootste aandeelhouder is via een complexe commando keten. Hij controleert het bedrijf daardoor nog steeds en andere aandeelhouders vrezen dat hij zich vooral zal concentreren op het afromen van de winsten van Telecom om zijn schulden af te lossen.

Banken en Italiaanse industriëlen bereiden een plan voor om het aandeel van Tronchetti Provera´s Pirelli in Olimpia, de holdingmaatschappij van Telecom, te beperken. Nu heeft Olimpia nog 80 procent van Telecom Italia in handen.
Met deze machtsverschuivingen in het vooruitzicht is de koers van Telecom Italia na jaren van stilstand en daling plotseling met meer dan 4 procent gestegen. De koers van Fastweb steeg de afgelopen twee maanden door de deal met Sky en een samenwerking met Vodafone met meer dan 40 procent.
Overigens is de verkoop van de Nederlandse dochter Bbned, leverancier van hoogwaardige breedbanddiensten, in de koelkast beland. Een half jaar geleden werden er nog gesprekken gevoerd met potentiële kopers, maar sindsdien heeft Bbned hier niets meer over gehoord, vertelt een zegsvrouw.

Bas Mesters

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-20T14:17:00.000Z Bas Mesters
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.