TelePresence niet meer dan videoconferencing

Cisco onthult 'het slechtst bewaarde geheim in de it-industrie'. De TelePresence-technologie zou verder gaan dan gewone videoconferencing, maar de eerste producten maken de grote beloften nog niet waar.

Uiteindelijk wil Cisco met TelePresence 'een volledig driedimensionaal beeld' over de netwerken versturen. “Geen vaag doorzichtig hologram”, zegt Marthin de Beer, “maar een vast 3D-beeld zodat ik de achterkant van je hoofd kan zien als ik achter je sta.” Over vier of vijf jaar is het realiteit volgens de VP van Cisco’s Emerging Markets Technology Group.

Het product dat De Beer vorige week demonstreerde voor een handvol internationale journalisten schiet nog tekort. TelePresence Meeting is in principe niets meer dan een opgevoerde webcam die de uitersten van netwerkcapaciteit en processorkracht opzoekt. Het is meer een demonstratie van wat technisch mogelijk is dan van een praktisch product. 

Het resultaat is beslist indrukwekkend. Aan de andere kant van de tafel in Cisco’s kantoor in Manhattan 'zitten' levensgrote videobeelden van De Beer en collega’s in San Jose. Cisco gebruikt 1080p schermresolutie, twee keer beter dan HDTV. Van vertraging in het netwerk is niks te merken. Stemmen komen uit de richting van de spreker. De ervaring benadert die van een gewone vergadering.

Door de positionering van de camera's in het midden van de schermen is het echter vanuit de stoelen aan de zijkant onmogelijk oogcontact te leggen met mensen aan de andere kant. “Het blijft een tweedimensionale wereld”, erkent De Beer. TelePresence biedt daar nog geen slimme oplossing voor.
De innovatie zit in afstemming van bestaande technologie, zoals de 'kleine supercomputers' in beide kamers. “Een enorme hoeveelheid parallel processing levert deze ervaring”, zegt De Beer. “Twee jaar geleden zou dat nog onrealistisch duur zijn geweest.” 

Het gedemonstreerde TelePresence 3000-product vereist een bandbreedte van 10 Mbps. “In de meeste grote steden is metro-Ethernet zeer betaalbaar. Dus bandbreedte is geen probleem meer. Twee jaar geleden had men voor standaardresolutie video nog 30 Mbps nodig. Het fundamenteel nieuwe van deze technologie is dat we drie ultra HD-schermen in een enkele 10 Mb-verbinding kunnen stoppen zonder merkbare vertraging.”

TelePresence werkt echter alleen op Cisco’s Unified Communications platform en één zwakke schakel in het netwerk kan sterk afdoen aan de kwaliteit. “Zoals je hier ziet, zitten we nog in de testfase”, verontschuldigt De Beer zich. In San Jose zien ze een donkere balk door het beeld lopen. New York merkt niks van het probleem.

Om gegarandeerde netwerkkwaliteit (QoS) voor TelePresence te kunnen bieden presenteert Cisco ook een TelePresence Advanced Technology Provider (ATP) programma met 24 partners. Verizon en AT&T kondigen TelePresence-diensten aan voor zakelijke klanten.

Cisco Telepresence Preview

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-23T12:07:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.