Culturele instellingen aan Gigabit-verbinding

Multimedia moet breedband maken, al jaren. De kip-ei-situatie van aanbod en vraag wordt nu in Amsterdam doorbroken. Een tiental culturele instellingen op en rond het Leidseplein in Amsterdam, van Paradiso tot de Stadsschouwburg, is sinds eind november via een speciaal glasvezelnetwerk verbonden met elkaar en met het netwerkcentrum van Xs4all.

Technisch directeur Simon Hania van de internetprovider legt uit dat de instellingen via glas onderling en met Xs4all over een Gigabit-verbinding beschikken. Vanaf het netwerkcentrum naar buiten is de bandbreedte 100 Mbps, ‘maar die bandbreedte is opschaalbaar zodra daar behoefte aan is.' De culturele instellingen die gebruik maken van het glasvezelnetwerk zijn Paradiso, Fabchannel, de Melkweg, De Waag, het Bellevue Theater, het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Amsterdams Uit Bureau, De Balie, de Stadsschouwburg en het Concertgebouworkest.

Volgens Hania is de aanleg een vervolg op de samenwerking van de provider met Paradiso en Fabchannel, dat al jarenlang live-concerten registreert in de poptempel en die via internet beschikbaar stelt. Tot voor kort was de upstreamsnelheid van Paradiso beperkt tot 2 maal 2 Megabit. "Nu is die bandbreedtelimiet opgeheven, waardoor Fabchannel video in HD-kwaliteit met meerkanaals geluid kan wegzenden naar ons netwerkcentrum, met een lagere compressie en dus een hogere kwaliteit."

Live-muziek
Fabchannel toonde zich onlangs bij de start van de aanleg van het glasvezelnet in Amsterdam (GNA) bijzonder opgetogen over de mogelijkheden die de bandbreedte van het culturele netwerk biedt. "We willen graag full-screen live-muziek van hoge beeld- en geluidskwaliteit uitzenden via internet, met Dolby surround en interactieve features. Dat komt nu binnen ons bereik", aldus een woordvoerder van Fabchannel.
Fabchannel gaat vanaf februari testuitzendingen doen op GNA van live-concerten met interactieve tools. De servers van Fabchannel staan in het netwerkcentrum van Xs4all en gebruiken voor het doorzetten van beeld en geluid naar hun website de bestaande verbindingen van het netwerkcentrum naar internetknooppunt AmsX.

De culturele instellingen hebben de koppen bij elkaar gestoken om de graafkosten voor het glasvezel met elkaar te delen. De gemeente Amsterdam heeft subsidie verleend. Xs4all is daar buiten gebleven, aldus Hania, ‘maar steekt voor een periode van drie jaar wel 150.000 euro aan manuren in het project. Ook voor ons is het belangrijk met dit soort dingen ervaring op te doen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-06T11:28:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.