Patenten bedreigen volgende generatie Wi-Fi

Terwijl leveranciers allang draadloze apparatuur bieden op basis van een draft van de 802.11n-standaard, kan die volgende generatie Wi-Fi-technologie wel eens sneuvelen. De oorzaak? Patenten.

De al lang in wording zijnde standaard voor de volgende generatie Wi-Fi is in gevaar. Het langverwachte en veelbelovende 802.11n zou er wel eens niet van kunnen komen. Dit ondanks het feit dat nagenoeg alle leveranciers van netwerkapparatuur al met 802.11n-producten zijn gekomen. Die Wi-Fi-producten zijn wel gebaseerd op een eerste versie van de standaard-in-wording.

Het blijkt nu echter dat een Australische organisatie, de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), patenten heeft op 802.11n. Het gaat om patenten op technologie voor de terugwaartse compatibiliteit met de huidige Wi-Fi-standaarden 802.11g en 802.11a.

De CSIRO weigert echter af te zien van juridische claims. Laatstgenoemde is een normale vereiste in de ontwikkeling van een standaard door het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). De 802.11n-werkgroep van het IEEE houdt nu spoedberaad.

CSIRO wil ondanks eerdere verzoeken van het IEEE geen Letter of Assurance afgeven waarin het toezegt geen rechtszaken te beginnen tegen partijen die de aanstaande standaard implementeren. Zo'n verklaring is een vereiste en de standaardisatie-organisatie kan 802.11n nu dus niet ratificeren. Bovendien zouden huidige leveranciers van 802.11n-draft apparatuur ook in overtreding zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-24T10:29:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.