Lotus leeft

Dit artikel delen:

Vandaag gaat in Orlando de Lotusphere van start. Bezoekers van deze conferentie over Lotus Notes en de Domino-server zijn optimistisch gestemd over de toekomst van de Lotusproducten.

Er hangt een optimistische sfeer aan de vooravond van de Lotusphere-conferentie, die maandag in Orlando begint en tot en met donderdag duurt. Marnix Kemme is aanwezig als Lotusgebruiker en voorzitter van de SNUG, de Nederlandse Lotus & WebSphere User Group (SNUG). Kemme: "Een jaar geleden heeft IBM eindelijk de move gemaakt waarop gebruikers jaren hadden zitten wachten. De lancering van Notes en Domino 8 betekende een fundamentele vernieuwing."

Opluchting

Kemme: "Tot die tijd leefde nogal eens de indruk dat het platform niet meer zou bestaan. Dat was vooral een kwestie van onhandige marketing van de kant van IBM, maar de concurrentie probeerde misbruik van de situatie te maken door te suggereren dat Notes dood zou zijn. Maar dat was onzin. Ik hoorde gebruikers in die periode vaak zeggen: ‘Notes werkte prima, waarom zou ik er dan van af willen?' Door de lancering van Notes en Domino 8 is de sfeer radicaal omgeslagen. Dat geeft een enorme opluchting bij gebruikers."

Verbeterde beheerbaarheid

Kemme noemt drie belangrijke innovaties in Notes en Domino 8: "Allereerst kan de Notes-client sindsdien ook als portal-client gebruikt worden . Daardoor heb je via die client dus niet alleen toegang tot mail en agendabeheer,  maar ook tot andere systemen zoals bijvoorbeeld financiële applicaties. Daarnaast is Notes sindsdien veel beter beheerbaar geworden. Dat komt omdat systeembeheerders nu veel meer instellingen centraal kunnen wijzigen, waardoor je niet meer naar elke werkplek apart hoeft te gaan. Dat scheelt een systeembeheerder gigantisch veel tijd. Ten derde is Notes ook aan de onderkant opener geworden, omdat het op Linux kan draaien. Dat biedt geweldige mogelijkheden tot besparing. De meeste gebruikers hebben alleen een browser, een mailpakket en een tekstverwerkingsprogramma nodig. Als onderdeel van Lotus 8 levert IBM OpenOffice, een sterk gratis alternatief voor Microsoft Office. Installeer op een deskop Linux en Notes 8. Vervolgens hoef je alleen nog maar een browser toe te voegen, zoals bijvoorbeeld Firefox, en de desktop is klaar voor gebruik."

Lotus en SOA

Kemme kan deze kennis goed gebruiken als hoofd automatisering bij PUM. Dat is een ideële organisatie die de armoede in de Derde Wereld bestrijd door oud-ondenemers als vrijwillige experts uit te zenden om kleine bedrijven in de derde wereld te helpen. De website van PUM speelt een centrale rol in de communicatie tussen alle PUM-medewerkers. Zo kunnen in de toekomst vrijwilligers bijvoorbeeld blogs onderhouden op deze site over hun werk in het buitenland. Ook komen op de site van PUM de CV's van vrijwilligers te staan. Kemme is, in zijn functie als hoofd automatisering van PUM, op de Lotusphere dan ook vooral geïnteresseerd in de manier waarop Lotusproducten de koppelingen met services van derden kunnen ondersteunen. Kemme: "Die services kunnen vrijwilligers bijvoorbeeld in staat stellen om hun internet-CV zelf te onderhouden. En ‘single sign on'-services kunnen regelen dat een vrijwilliger tijdens één websitebezoek slechts één keer hoeft in te loggen, in plaats van verschillende keren, alleen omdat er voor een andere websiteapplicatie een verbinding moet worden gelegd met een andere databank op een andere server." Verder wil Kemme graag weten hoe social software in bedrijfsverband op een veilige manier kan worden ingezet.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-21T09:30:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.