Eerste Android-telefoon geintroduceerd

Dit artikel delen:

T-Mobile heeft de eerste telefoon geintroduceerd die gebaseerd is op het Android-besturingssysteem van Google. In Nederland is de telefoon vanaf begin 2009 verkrijgbaar.

T-Mobile heeft de eerste telefoon geintroduceerd gebaseerd op het Android-besturingssysteem. Het toestel is gebouwd door HTC en wordt verkocht onder de naam T-Mobile G1. Het toestel is te bestellen in de Verenigde Staten en wordt daar vanaf 22 oktober geleverd.

Nederland is een van de eerste landen buiten de VS waar de telefoon wordt uitgebracht. Begin 2009 kunnen Nederlandse bellers het toestel bestellen.

De T-Mobile G1 heeft een touchscreen en een qwerty-toetsenbord. Zakelijk gebruik van de telefoon is nog niet zo interessant. De smartphone kan niet gekoppeld worden aan Microsoft Exchange. Google denkt dat de applicatie die de koppeling maakt echter snel geschreven gaat worden. Deze applicatie wordt dan verkocht via de Android Market.

Geen Bluetooth

Ook ondersteunt de Android-telefoon geen Bluetooth. Tijdgebrek is daar de oorzaak van. Andy Rubin, die bij Google verantwoordelijk is voor de doorontwikkeling van Android: "De basis staat er nu. We zullen nog geen nieuwigheden toevoegen. Externe ontwikkelaars kunnen het platform naar eigen inzicht verbeteren. Openheid van internet en standaarden zit standaard ingebouwd."

Het Google-Android platform wordt ondersteund door enkele grote telecomaanbieders, zoals Sprint Nextel, China Mobile en T-Mobile. Ook fabrikanten LG, Motorola en Samsung hebben toegezegd het platform vanaf 2009 op hun nieuwe modellen te gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

'Chrome wordt deel van Google Android'

Google begint Android-applicatiewinkel

Nederlander wint Google Android-wedstrijd

Android mist Bluetooth door tijdgebrek

'Geen Bluetooth op Android-mobieltjes'

Eerste Android-telefoon verschijnt in oktober

Vertraging verwacht voor Googles Android

Android heeft in MKB meer potentie dan iPhone

HTC en Huawei maken nieuwe Android-telefoon

Android-telefoon ligt in Nederlandse schappen

Android-telefoon eind januari in Nederland

Open source op je mobiele telefoon

Open source op je mobiele telefoon

Open source op je mobiele telefoon

Android Market rekent geld voor applicaties

'Tot acht miljoen Android-toestellen in 2009'

Nieuwe Android opent deuren naar laptop

Sony Ericsson en Vodafone lid van Android-club

Ballmer vindt Android onbegrijpelijk

Motorola heeft nog jaar nodig voor Android-telefoon

Google opent Android Market voor ontwikkelaars

Android-gat komt door oude open source

Android-browser heeft zwakke plek

Open source Symbian kost Nokia 300 miljoen

Google maakt broncode Android openbaar

HTC bouwt eerste WiMAX-telefoon

Marktaandeel Windows Mobile onder druk

Motorola zet zwaar in op Android

‘Windows Mobile 7 niet voor 2010’


Reacties

Die zakelijke ontwikkelingen komen er wel, er zijn immers veel ontwikkelaars bezig met Android. Het is alleen wel een bakbeest van een telefoon geworden zeg. Ziet er stukken minder mooi uit dan de iPhone.

Er is wel blauwe tand support maar alleen voor handsfree. Zie o.a.:
http://www.telecomwereld.nl/n0002913.htm

Voor het complete verhaal:

http://www.linuxdevices.com/news/NS6676946579.html

Zo te zien alles behalve zo sexy en strak als de iPhone. Maar ja...
- Veel goedkoper
- Dalijk veel meer software
- Een echt toetsenbord

Interessant dat ik eigenlijk zo gauw niet kan vinden hoe de geluidskwaliteit is en hoe de agenda eruit ziet.

Google Street view en Youtube zijn zinloze gimmicks waar geen hond in de praktijk wat mee doet. Ik heb ook YouTube en Google Maps op mijn Nokia, dus erg nieuw is het ook niet (en ik gebruik het nooit).

Waarom is de telefoon zakelijk niet interessant, omdat het niet gekoppeld kan worden aan Exchange? Waarom wordt zakelijk gebruik gelijk gesteld aan Microsoft lock-in?? Ik weet niet eens hoe Exchange er uitziet en hoe het werkt.
Het lijkt me juist een prima zakelijk ding. Je kan er prima webmail interfaces mee kan bereiken of met ssh inloggen op je eigen server om zo je niet-Exchange mail reader te gebruiken.

Richt men zich met dit toestel wel op de zakelijke gebruiker?

Gezien de formfactor van het device is het nog niet duidelijk te positioneren. Is het een smartphone of is het een PC companion of gewoon een internetdevice zoals bijvoorbeeld de EePC. En richt men zich met dit toestel wel op de zakelijke gebruiker en zo ja op welke zakelijke gebruiker..

Voor zakelijk gebruik mist het toestel sowieso een paar essentiele functionaliteiten.

Als smartphone mist het bluetooth ondersteuning voor handsfree bellen. Iets wat voor de zakelijke gebruiker bijna essentieel is. Ook zal de kwaliteit en betrouwbaarheid van spraak mede bepalend zijn voor de acceptatie bij de eindgebuiker. Veel fabrikanten hebben hier nog steeds moeite mee.

Als PC companion mist het o.a. wireless e-mail mogelijkheden via de bedrijfseigen groupware server. Er is nog geen integratie mogelijk met b.v. Exchange of Lotus mogelijk. Dit zal op termijn wel worden opgelost maar vooralsnog is het niet mogelijk.

Daarnaast is het maar de vraag of het OS krachtig genoeg is om spraak en dataprocessen gelijktijdig af te handelen. Gaat spraak voor data zonder het dataproces te verstoren of verstoort een dataproces de telefonische bereikbaarheid of het SMS verkeer. Ook hier hebben veel mobiele besturingssystemen nog veel moeite mee, met als gevolg dat gebruikers telefonisch slecht bereikbaar zijn of regelmatig hun devices moeten resetten omdat het device "hangt". Android zal zich in dat opzicht moeten bewijzen.

Je kunt je dus afvragen wat de zakelijke gebruiker er -op dit moment- wel mee kan.

Het toestel zal ongetwijfeld ook zijn weg vinden naar zakelijke gebruikers want het ziet er wel sexy uit. Maar met sexynes ben er tegenwoordig niet in het zakelijke segment.

In mijn optiek is het op dit moment niet meer dan een internetdevice waarmee men beschikt over ongetwijfeld veel Google funktionaliteit.

Maar past dat de zakelijke gebruik wel. In het enterprise segment zal de IT manager zich met name richten op integratiemogelijkheden met de bestaande infrastructuur en het beveiligen van data. Integratie met Groupware kan nog niet en er is ook nog geen Devicemanagement oplossing voor het Over The Air beheer van de toestellen en hetcentraal afdwingen van security of userpolicies. De vraag is of device agnostic DeviceManagement oplossingen als b.v. Nokia Intellisync ook Android gaan ondersteunen en wanneer.

Kortom een eerste poging die ongetwijfeld een vervolg gaat krijgen waarmee men dichter bij de behoefte van de zakelijke gebruiker komt. Maar ook Android zal zich als elke andere nieuwkomer wel eerst moeten gaan bewijzen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-24T10:13:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.