Skype kijkt naar WiMAX voor mobiele VOIP

Dit artikel delen:

Internettelefoniebedrijf Skype verwacht dat WiMAX de enige manier is om mobiele voip aan te bieden. Traditionele mobiele telecombedrijven zullen zo'n concurrent niet op hun netwerken toestaan, vermoedt operationeel directeur Durchslag.

Chat- en internettelefoniebedrijf Skype overweegt in de toekomst met behulp van WiMAX-technologie zijn diensten mobiel aan te bieden. Dat zegt operationeel directeur Scott Durchslag van het Finse bedrijf tijdens een bezoek aan Taiwan. De mobiele breedbandtechnologie is volgens hem waarschijnlijk de enige manier om als aanbieder van internettelefonie (voip) gebruik te maken van mobiele communicatieapparatuur.

"Als voip-aanbieders de traditionele markt voor mobiele telefonie willen betreden, zullen ze op veel weerstand stuiten onder de bestaande mobiele telecombedrijven", aldus Durchslag. Bestaande telecomaanbieders beschouwen mobiele voip veelal als concurrent, die hun bedrijfsvoering in gevaar kan brengen. "WiMAX is een ander verhaal. Tegen de tijd dat WiMAX goed en wel op gang komt, zijn er voldoende nieuwe toepassingen die samenwerking mogelijk maken."

Op grote schaal

Overigens zal het nog wel even duren voordat WiMAX op grote schaal wordt toegepast. Algemeen directeur Craig Barrett van Intel, de chipfabrikant die groot pleitbezorger is van de technologie, verwacht dat eind 2008 vijftig miljoen mensen het kunnen gebruiken en in 2012 maar liefst een miljard.

Andere experts verwachten echter niet dat het zo'n vaart zal lopen. WiMAX wordt namelijk op de hielen gezeten door concurrerende technologie Long Term Evolution (LTE), die onder bestaande mobiele aanbieders populair is omdat ze daarvoor de bestaande zendmasten kunnen gebruiken. In juni 2008 startte in Amsterdam het allereerste commercieel uitgebate mobiele WiMAX-netwerk ter wereld.

95 procent

Ook in het bedrijfsleven is internettelefonie inmiddels niet meer weg te denken. Skype is daarbij een veelgebruikte aanbieder. Eind 2007 toonde onderzoek aan dat maar liefst 95 procent van alle voip-verkeer via Skype verloopt. Slechts een zeer beperkt deel daarvan verloopt via mobiele telefoons.

Op dit moment kan Skype wel al op sommige mobiele telefoons worden gebruikt, maar die voip-gesprekken verlopen dan als dataverkeer over gprs of umts. Skype is ook  te gebruiken op telefoons met Wi-Fi-ontvangst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Teken het medisch appel gesteund door 30 Nederlandse artsen. Zie daartoe o.a. nationaal platform stralingsrisico,s (www.stralingsrisicos.nl ) en www.stopumts.nl Blootstellingslimieten en normen van 1999 zijn verouderd, aldus het Europees Parlement in een rapport van 4 september 2008.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-28T10:59:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.