Motorola ontslaat opnieuw 3000 werknemers

Drieduizend medewerkers van telecomleverancier Motorola komen op straat te staan. Het Amerikaanse bedrijf boekte in het derde kwartaal van 2008 een nettoverlies van bijna 400 miljoen dollar. De mobieletelefoondivisie krijgt de meeste klappen en wordt niet verzelfstandigd.

Voor de tweede keer in een jaar tijd zet telecomleverancier Motorola drieduizend medewerkers aan de straat. Dat is iets minder dan vijf procent van het personeelsbestand. De onderneming besloot daartoe na het recentste nettokwartaalverlies van 397 miljoen dollar. De banenreductie moet een besparing van 630 miljoen dollar opleveren.

Door de economische malaise in de Verenigde Staten en enkele andere belangrijke afzetmarkten, is de omzet de afgelopen maanden flink gekelderd. De bescheiden nettowinst uit 2007 veranderde in een aanzienlijk nettoverlies. Het bedrijf snoeit daarom al enige tijd in zijn personeelsbestand. In het begin van 2008 telde Motorola nog 66.000 medewerkers. Tot oktober van dit jaar verloren al 4800 hun baan.

Mobiele telefoons

Twee- van de drieduizend nu aangekondigde ontslagen vallen in het bedrijfsonderdeel dat mobiele telefoons maakt. Dat onderdeel draait al langer flinke verliezen. Mobiele telefoons van Motorola zijn namelijk niet populair op de markt. Het laatste mobieltje dat gretig aftrek vond, was de Razr. Dat hippe toestel verscheen in 2005 en heeft nog geen succesvolle opvolger.

Het plan was om de mobieletelefoondivisie in het derde kwartaal van 2009 te verzelfstandigen, maar die beslissing is inmiddels teruggedraaid. Analisten vermoeden dat de onderneming onvoldoende financiële middelen heeft om de afsplitsing door te zetten.

Nettoverlies

De Amerikaanse onderneming boekte in het derde kwartaal van 2008 een nettoverlies van 397 miljoen dollar. Een jaar eerder was het kwartaalresultaat nog zestig miljoen winst. De verkopen van het gehele concern daalde het afgelopen kwartaal met iets meer dan vijftien procent naar 7,5 miljard dollar. Het bedrijf verkocht in die periode echter 31,7 procent minder mobiele telefoons (25,4 miljoen toestellen). Motorola verkoopt daarmee minder toestellen dan zijn drie grootste concurrenten Nokia, Sony Ericsson en Samsung.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-31T13:58:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.