KPN gaat GSM-netwerk uitfaseren

Dit artikel delen:
Openbaar vervoer

Telecomaanbieder KPN zou binnen enkele jaren de stekker uit zijn gsm-netwerk trekken, meldt Tweakers.net. Tegen die tijd moeten alle gebruikers zijn overgestapt op toestellen die werken op het umts-netwerk van de aanbieder. Umts is de snellere opvolger van gsm. Mobieltjes die niet met umts werken, zouden dan niet meer op het netwerk van KPN worden gebruikt. Hij weet niet wanneer de uitfasering plaatsvindt. Inmiddels ontkent het telecombedrijf de berichtgeving.

De onderneming maakt zich geen zorgen over eventuele capaciteitsproblemen op het umts-netwerk, zodra alle abonnees dat gebruiken. De woordvoerder legt aan Tweakers.net uit dat het netwerk op dit moment nog niet volledig wordt gebruikt. De telecomreus nam in 2005 concurrent Telfort over en bezit sindsdien twee telefonienetwerken. 'Die gaan we volledig inzetten tijdens het uitfaseren van het gsm-netwerk', zegt hij.

Het is niet bekend op welke termijn KPN zijn gsm-netwerk gaat uitfaseren. 'Dat zal binnen enkele jaren gebeuren', vertelt de voorlichter aan Tweakers.net. 'Maar wanneer dat precies is, is nog niet bekend.' Vooral oude en goedkope mobiele telefoontoestellen werken niet op umts, de uitgebreidere en moderne mobieltjes wel.

Boete

Overigens heeft het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, KPN eind mei 2009 een boete van vijf miljoen euro opgelegd in verband met de tekortschietende dekking van het umts-netwerk van Telfort. De organisatie deed dat na een eerdere waarschuwing en diverse metingen waaruit zou blijken dat de dekking grote gaten vertoont. Abonnees van Telfort maken sinds 2006 grotendeels gebruik van de gsm- en umts-netwerken van KPN.

In 2004 begon KPN met de landelijke opbouw van zijn umts-netwerk. Vanaf het begin stond vast dat die umts- technologie voorganger gsm overbodig zou maken. Umts wordt ook wel aangeduid met 3g, ofwel derde generatie mobiele telefonie. Inmiddels is de techniek ingehaald door 3,5g (hsdpa) en wordt hard gewerkt aan de vierde generatie (long-term evolution en/of WiMAX).

Reactie KPN

Inmiddels heeft KPN laten weten dat uitfasering van het gsm-netwerk niet aan de orde is. 'Het is een algemeen en al lange tijd bekend idee dat umts uiteindelijk gsm overbodig maakt. Het is niet juist dat dit al binnen enkele jaren het geval is. We hebben veel klanten die alleen gsm gebruiken', aldus woordvoerder Stefan Simons van KPN.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Af en toe zou je denken dat ze al begonnen zijn; heb momenteel wel erg veel last van "door technische redenen is uw verbinding verbroken"...

dat gaat niet beter worden, Walter.

Ik heb Umts / 3G van KPN en ook ik krijg dagelijks deze boodschap te horen, wanneer ik tracht te bellen.

Wij willen binnenkort onze 25 aansluitingen over gaan zetten naar Telfort. Wij zitten nu bij Vodafone en het scheelt duizenden euro's als we overstappen. Ons is vertelt dat Telfort net zo'n goede dekking en net zo stabiel is als Vodafone.

Als ik dit lees, ga ik toch twijfelen. Zeker de reacties van Walter en Nike zetten mij aan het denken..

Toch maar overstappen of niet?

@Johan:
Vodafone heeft samen met KPN de beste dekking met GSM. Ik zit zelf bij T-Mobile en dat is een fractie minder qua dekking. De kosten zijn echter ongeveer 50% van wat ik bij Vodafone betaalde...
Van Vodafone hebben we drie dongels gehad voor mobiel internet. Dekking was ronduit beroerd. Overgegaan naar dongels van de KPN. Dongels 820 serie: perfecte dekking! Dongels 804 serie: duidelijk minder.
Mijn advies of je moet overstappen is dan ook: begin met een enkel abonnement en test deze uitvoerig. Als je er op vooruitgaat, dan gewoon met de hele meuk overstappen.

@Johan, wij hebben bij Telfort gezeten, vast en mobiel. Ze zijn iets goedkoper, maar hun helpdesk is ronduit zwak. Heb je pech, dan maken ze er nog een probleem bij omdat ze eenvoudige zaken niet begrijpen. Dan moet je extra kosten maken die zij niet willen vergoeden.

haha
binnenkort stap ik over op pre-paid. Ze belkijken het maar met hun abonnementen. Elke keer wat, om hun winst op te krikken ja.
En geen privacy schending meer. Kan ik eindelijk ergens rondlopen zonder dat mijn route voor een aantal jaar staat opgeslagen ergens.
En nee ik heb niets te verbergen! En dat wil ik graag zo houden. Je weet maar nooit wat en welke flippo weer iets nieuws verzint daar in den haag.

Voor kwaliteit betaal je gewoon!
dus goedkoper .... dan zit het er in dat je slechter krijgt.
De melk word ook pas afgeprijsd als die al bijna verlopen is.
Of je hebt een slechter netwerk/aanbod
of je hebt als helpdesk mensen in india aan de telefoon.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-27T14:30:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.