Telco's niet tevreden met lagere boetes Nma

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) heeft de miljoenenboetes voor KPN, Vodafone en consorten verlaagd. De telco's zelf zijn echter allerminst tevreden. De boetes staan nog steeds niet in verhouding tot de gepleegde overtreding.

De Nma heeft zijn eerdere besluit bevestigd dat de vijf dienstenaanbieders voor mobiele telefonie de mededingingswet hebben overtreden door hun gedrag onderling af te stemmen. Wel heeft de autoriteit de boete verlaagd omdat de omzetten waarop de overtreding betrekking had lager waren dan eerder geraamd. Dit bleek nadat KPN, Vodafone, T-Mobile, Orange en Telfort in de bezwaarprocedure hierover nieuwe informatie hadden verstrekt.
 
KPN en Vodafone profiteren het meest van de boeteverlaging, omdat deze partijen veel abonnementen buiten het dealerkanaal verkopen. KPN moet nu nog maar 12,6 miljoen euro betalen, tegen eerst 31,3 miljoen. De boete voor Vodafone is verlaagd van 24 naar 10,3 miljoen euro. T-Mobile (van 15,2 miljoen naar 14,8 miljoen), Orange (van 11,5 miljoen naar 9,9 miljoen) en Telfort (van zes miljoen naar 4,5 miljoen) hebben duidelijk minder profijt van de Nma actie.
 
Vodafone is echter duidelijk teleurgesteld. Het vindt nog steeds de opgelegde boete te hoog is in verhouding tot de vermeende overtreding. Vodafone gaat het besluit bestuderen en de beroepsmogelijkheden serieus onderzoeken. Tegen het besluit is beroep mogelijk bij de Rechtbank Rotterdam en daarna eventueel hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-27T15:14:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.