Franse uitvinder chipkaart Moreno overleden

Dit artikel delen:

De Franse uitvinder Roland Moreno is overleden. Hij claimde in 1974 de chipkaart te hebben bedacht, al wordt dat betwist door anderen, zoals het bedrijf Honeywell Bull. Moreno werd schatrijk door de ruim veertig patenten die hij op de smartcard had en waar andere bedrijven die de technologie wilden gebruiken voor moesten betalen. Hij richtte het bedrijf Innovatron op dat vandaag de dag met name licenties voor contactloze chipkaarten verkoopt. Moreno werd 66 jaar.

Moreno, in 1945 geboren in Caïro, was een echte Willie Wortel met een passie voor elektronica. Hij was een knutselaar, categorie twaalf ambachten, dertien ongelukken, die begin jaren 1970 op het lumineuze idee kwam van een kaart, uitgerust met een microprocessor en daarvoor octrooi aanvroeg. Dit basisoctrooi heeft het over een draagbaar voorwerp met geheugen, voorzien van een databescherming en een systeem voor het controleren van wachtwoorden, aldus het Belgische ict-vakblad Datanews.

Professor Nimbus

Moreno bracht dit octrooi en latere octrooien onder bij zijn bedrijf Innovatron. Vanaf de jaren tachtig kon hij hiervan volop profiteren, nadat de Franse banken kozen voor de invoering van de chipkaart in plaats van een betaalkaart met een magneetstrip er op. Zijn technologie werd ook in andere producten toegepast, zoals in elektronische kaarten voor het openbaar vervoer en mobiele telefoons.

In 2000 loofde Moreno een miljoen Franse franc (ruim 150.000 euro) uit voor degene die de code van zijn microchip binnen drie maanden kon kraken. Dat lukte niemand. Moreno bleef zijn leven lang uitvindingen doen, zoals de tos-machine Matapof of de radoteur, een apparaat om nieuwe woorden te maken. Ook schreef hij boeken en dook op als gastacteur in een paar speelfilms. Hij omschreef zichzelf als een professor Nimbus, de geniale, warrige geleerde uit de gelijknamige Franse strip, bedacht door André Daix.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

RIP. Menig correspondentie met hem mogen voeren betreffende mogelijkheden met deze microchip. Eigengereid, maar heerlijk mens.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-02T11:58:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.