Managed hosting door True

Eerste Kamer stemt in met nieuwe telecomwet

Netneutraliteit wettelijk vastgelegd

 

De Eerste Kamer heeft op 8 mei 2012 ingestemd met de nieuwe telecomwet. In deze gewijzigde wet wordt vrije toegang tot het internet gegarandeerd en is het verboden nieuwe diensten zoals WhatsApp, Viber en Skype te blokkeren. Daarmee wordt de zogeheten netneutraliteit wettelijk vastgelegd.

Nederland is met deze wetswijziging één van de eerdere landen in de wereld die de vrije toegang tot internet wettelijk garandeert. Het legt een aantal belangrijke punten vast. Zo moeten gebruikers expliciet toestemming geven voor het plaatsen van cookies op apparatuur. Verder worden providers verplicht melding te maken als er klantgegevens op straat komen te liggen. Daarnaast wordt het voor gehandicapten makkelijker om te communiceren via een beeldbemiddelingsdienst en een tekstbemiddelingsdienst.

Nota Frequentiebeleid

Het gebruik van frequenties is onmisbaar voor draadloze communicatie. Eén van de belangrijkste wijzigen in de wet is de invoering van de Nota Frequentiebeleid, waarbij flexibilisering de rode draad vormt. Met dit nieuwe, flexibelere beleid worden procedures en regels versneld, vereenvoudigd of opgeheven. Hierdoor kan men sneller en beter inspelen op snel veranderende omstandigheden en technologische ontwikkelingen op de markt voor elektronische communicatie.

De nieuwe telecomwet is tot stand gekomen door een voorstel van D66, PvdA, GroenLinks en SP. Een jaar eerder stemde de Tweede Kamer al met het voorstel in. Nu volgt de Eerste Kamer dus dit besluit.

Europese netneutraliteit

'De regels rond netneutraliteit die gisteren door de Eerste Kamer werden goedgekeurd, zijn nodig om internet een open medium te houden en nieuwe innovatieve internettoepassingen een kans te geven', zegt Judith Merkies, Europarlementariër voor de PvdA. 'Het is nu aan commissaris Neelie Kroes om een voorstel te doen voor Europese netneutraliteit.'

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/4505866). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

"Nederland is met deze wetswijziging één van de eerdere landen in de wereld die de vrije toegang tot internet wettelijk garandeert"

Zeer goed iniatief. Nu alleen Amerika nog. Maar ja dat zal wel nooit gaan gebeuren.....

Mooi, wordt nu ook blokkade naar The Pirate Bay en dergelijke opgeheven?

De vrije toegang zegt nog niets over het restrictief gebruik van applicaties. Er zijn nu al providers die geen Skype op hun "gesponsord" geboden device willen hebben. De BB was lang populair bij providers juist toen er nog geen wifi op zat.

Kortom van net-neutraliteit naar not-neutraliteit is maar een kleine stap.

@Ewout, Jij hebt tenminste gevoel voor humor, jij mag blijven !

@ Ewout,

Je zou denken van wel als ik bovenstaand stuk er zo op na lees.

"De Eerste Kamer heeft op 8 mei 2012 ingestemd met de nieuwe telecomwet. In deze gewijzigde wet wordt vrije toegang tot het internet gegarandeerd en is het verboden nieuwe diensten zoals WhatsApp, Viber en Skype te blokkeren. Daarmee wordt de zogeheten netneutraliteit wettelijk vastgelegd."

Heeft iemand wel eens over eventuele nadelen gedacht, het klinkt namelijk te mooi om helemaal waar te kunnen zijn!

En wanneer moet dit ingaan? Ik kan namelijk nog steeds niet via Viber bellen met mijn Vodafone-abonnement, omdat VoIP wordt geblokkeerd door Vodafone...

@Kees
Skype doet het wel kan ik je uit eigen ervaring zeggen, zowel via 3G al Wi-Fi.

@Ed,
Nadelen zijn er dit keer niet. Een communicatie-infrastructuur kan je in een aantal lagen verdelen. Misbruik afstoppen en andere "negatieve" zaken stop je op een andere laag en zeker niet door een provider. De provider moet alleen bitten transporteren en voor al geen boodschap aan de boodschap hebben, om eens een oud adagium van een voormalige provider te gebruiken.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×