Explosieve groei tabletmarkt officieel ten einde

Dit artikel delen:
Vrouw tablet zakelijke apps

Het aantal tablets dat zakelijk wordt ingezet, is het afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder ongeveer vijfduizend it-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers. Volgens het onderzoeksbureau is de explosieve groei in het gebruik van zakelijke tablets na de introductie van de eerste iPad nu wel voorbij. Tegelijkertijd is het aantal desktops binnen organisaties afgenomen en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van thin clients.

Het aantal Nederlandse organisaties dat gebruikmaakt van tablets is het afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven met 28 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Computer Profile. Vorig jaar zwakte de tabletmarkt al af. Deze markt steeg toen nog maar 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het resultaat van dit jaar toont volgens onderzoeksbureau Computer Profile aan dat de explosieve groei in het gebruik van zakelijke tablets na de introductie van de eerste iPad nu wel voorbij is.

Verschuivingen

Wel zijn er wat verschuivingen te zien in het soort tablets dat zakelijk wordt gebruikt. Het aandeel van Microsoft is bijvoorbeeld gegroeid van 3 tot 9 procent. ‘De introductie van de Surface Pro 2 in oktober 2013, de Surface Pro 3 in mei 2014 en de meeste recente Surface Pro 4 in oktober 2015 zullen daar het belangrijkste aandeel in hebben gehad’, speculeert het onderzoeksbureau. De iPad van Apple laat juist een wat kleiner aandeel zien met een daling van 2,7 procent. Ondanks dat kent Apple nog steeds het grootste aandeel met 73,3 procent.

Dalende trend desktops

De dalende trend in het aantal zakelijke desktops zet ook dit jaar door. Er worden 11 procent minder desktops gebruikt ten opzichte van 2015. De meeste desktops worden nog steeds gebruikt in de publieke sector: onderwijs, gezondheidszorg en de overheid. Van alle geïnventariseerde pc’s wordt HP Inc. het meeste gebruikt met ruim 45 procent. Dell volgt met een aandeel van bijna 37 procent. 

Kleine toename thin clients

Het aandeel van thin clients in het totaal aantal gebruikte systemen is de laatste jaren aan het stijgen. Begin 2014 bedroeg het percentage thin clients 30 procent van het totaal aantal eindgebruikerssystemen, begin 2015 was dat 36 procent en inmiddels is dat verder gestegen naar ruim 37 procent. Binnen de overheid en de gezondheidszorg wordt het meest gebruikgemaakt van thin clients, respectievelijk 63,6 procent en 91,5 procent. Het zwaartepunt ligt bij organisaties tussen de tweehonderd en vijfhonderd werknemers. Van al deze locaties gebruikt ruim 44 procent thin clients.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-25T09:01:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.