Werkgroep BTG onderzoekt providervrije simkaart

Branchevereniging werkt samen met leden

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) gaat in samenwerking met Surfnet een provideronafhankelijke simkaart van Surfnet testen. Andere BTG-leden als Schiphol en KLM zijn ook bij de samenwerking betrokken. Managing director en news businesses bij BTG, Petra Claessen, benadrukt dat de vraag naar het testen van een vrije simkaart afkomstig is vanuit de leden.

In de nabije toekomst wordt het voor organisaties mogelijk om in eigen beheer en als eigenaar van provideronafhankelijke sim-kaarten contracten af te sluiten met providers, zonder dat eindgebruikers hun sim hoeven te wisselen. In het kader van nieuwe ontwikkelingen kan deze kaart volgens beide partijen tevens worden toegepast voor internet of things-apparatuur en -sensoren.

Drie aspecten

Het onderzoek naar de provideronafhankelijke sim-kaart heeft drie aspecten. Als eerste wordt in de praktijk het over-the-air wisselen van mobiele operator getoetst, dus zonder de simkaart te wisselen. Daarnaast worden de opties voor een private en onafhankelijke oplossing voor betere operator (indoor)dekking onderzocht. Als laatste worden de mogelijkheden in kaart gebracht om eigen authenticatie- en autorisatiesystemen toe te voegen op de simkaart. De werkgroep heeft een testomgeving gebouwd waarmee in eerste instantie het over-the-air wisselen van mobiele operator is getest. BTG verwacht op korte termijn de eerste resultaten te kunnen publiceren. 

Oplossing voor dekkingsproblematiek

Met de sim-kaart kan Surfnet naar eigen zeggen op termijn nieuwe oplossingen bieden aan zijn doelgroep (onderwijs- en onderzoeksinstellingen) voor dekkingsproblematiek. Bovendien zien beide bedrijven ook andere voordelen zoals two factor authenticatie, toegang tot Wi-Fi en beveiligde betalingssystemen. Erik Huizer, cto Surfnet: ‘We zijn verheugd dat we samen met BTG en zijn leden in de praktijk kunnen werken aan de nieuwste ontwikkeling van deze sim, zodat zowel onze doelgroep als die van BTG straks kan profiteren van de flexibiliteit en de nieuwe mogelijkheden die dit biedt.’ 

Nieuwe koers BTG met ict

Claessen, die sinds een jaar aan BTG verbonden is, benadrukt dat de organisatie een branchevereniging is die opkomt voor de belangen van telecomgrootgebruikers. 'Op verzoek van de leden is ict sinds 2015 aan onze portefeuille toegevoegd, omdat dit vanzelfsprekend een grote rol speelt bij bedrijven.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goede zaak. Je mobiele nummer is tegenwoordig vaak je identiteit. Bijvoorbeeld two-way idenfication bij Gmail of Outlook, ING tan enz. Dan is het onaanvaardbaar, dat je geen eigenaar bent van je mobiele nummer. ACM heeft hierin gefaald. Je domeinnaam kun je wel op je naam reserveren, maar je mobiele nummer niet. Daar blijf je afhankelijk van de luimen van je provider. Als ACM het niet oppakt, dan maar de marktpartijen. Hopelijk ook beschikbaar voor de gewone particulier. Misschien wordt ACM dan wakker.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-20T11:57:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.