Utrecht Centraal verbetert mobiel netwerk

Dit artikel delen:

Station Utrecht Centraal vernieuwt het netwerk voor mobiele communicatie. Dit verbetert de mobiele dekking en verhoogt de capaciteit op het station. De implementatie is een samenwerking tussen Prorail, NS, advies- en ingenieursonderneming Arcadis, Bureau Spoorbouwmeester en de operatoren T-Mobile, KPN en Vodafone.

Door verbouwingen en de toegenomen drukte op het grootste treinstation van Nederland was het mobiele bereik er niet optimaal. Daarom zocht Prorail naar een upgrade van het mobiele netwerk. De organisatie deed daarvoor een beroep op advies- en ingenieursonderneming Arcadis. Gezamenlijk is een nieuw netwerk ontworpen en uitgerold. De telecom-operatoren T-Mobile, KPN en Vodafone kunnen gebruikmaken van dit netwerk. Dit zorgt naar eigen zeggen voor een goede, solide dekking en meer capaciteit op het centraal station.

Concreet zijn feeders, couplers & diplexers en antennes op het Utrechtse station geplaatst. De partijen stellen dat het om een ‘toekomstbestendig systeem’ gaat, dat ook geschikt is voor nieuwe generatie mobiele netwerken zoals 5G. Zo ondersteunt het antennenetwerk de lage- en middel-frequentiebanden (700-2600Mhz) die later zijn te gebruiken voor de 5G-technologie.

De implementatie van het netwerk is bijna afgerond. In de komende weken monitoren en optimaliseren de partijen het netwerk.

Antennekappen

Voor de antennes zijn speciale antennekappen ontworpen. Dit gebeurde in samenwerking met het Bureau Spoorbouwmeester. Die partij ziet tijdens ver- en nieuwbouw van stations toe of de plannen voldoen aan het ontwerp- en vormgevingsbeleid van de spoorsector. Daarvoor maakt het bijvoorbeeld inzichtelijk of de objecten die op en langs het spoor worden geplaatst, variërend van antennes tot prullenbakken, geen negatieve ervaring voor reizigers opleveren.

De kappen zijn zo ontworpen dat ze niet opvallen voor reizigers. Het plan is om deze kappen ook op andere Nederlandse stations te plaatsen. De partijen doen geen uitspraken over de planning en uitrol hiervan. Dat is afhankelijk van wanneer de providers de antennes geplaatst hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-27T09:48:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.