Jonge ict'er kiest voor specialisatie

Jonge ict'ers specialiseren zich liever, dan dat ze kiezen voor een managementfunctie. Onverstandig, want functies op het vlak van ict en management zijn veel gevraagd.

Staffingbureau iSense vroeg, in opdracht van Computable, 100 jonge ict'ers naar hun doorgroeiwensen. Meer dan de helft van de ondervraagden groeit liever door in een specialisatie dan in een managementfunctie. Als reden geven ze aan dat ze een managementfunctie onduidelijk en onzeker vinden. "Jonge ict'ers kunnen de techniek nog niet los laten. Management wordt toch door techneuten als blabla ervaren", zegt Vikram Kapoor, directeur van iSense. "Ict'ers zijn erg op inhoud. Over het algemeen willen ze dat eerst goed ontwikkelen voordat ze breder kijken. Als je hen over vijf jaar weer vraagt, hebben ze wellicht andere loopbaanwensen", zegt coach Jacqueline van der Heijden, van de School voor Coaching.

Van der Heijden denkt dat de twintiger van nu een ander beeld heeft van management. "Management heeft bij de twintigers van nu veel minder status", zegt ze. Ze ziet daarin verschillen met ict'ers rond de dertig en veertig jaar. "Twintigers vinden een managementfunctie vaak keihard werken. Ik merk bij het coachen van jonge dertigers dat ze vinden dat ze voor een managementfunctie te veel moeten opgeven en hierdoor twijfelen of ze wel de managementrichting op willen."

Kapoor vindt het niet verstandig dat jonge ict'ers voor een specialisatie kiezen. "Door het outsourcen naar andere landen komt er steeds minder uitvoerend werk, maar komen er steeds meer coördinatiefuncties. De jonge ict'er lijkt zo de boot te gaan missen." Steven van 't Veld, principal informatiearchitect bij Architectuur, Informatie & Management BV, ziet grote verschillen tussen een functie in de ict en een managementfunctie. "Een manager zou wat van ict moeten weten, maar het is echt een ander beroep. Hij moet vooral kunnen plannen en coördineren." Een ict'er zou daarom al veel eerder de keuze moeten maken voor een managementfunctie. Van 't Veld: "Eigenlijk zouden ze die keuze al op school moeten maken. Managen is echt een ander vak."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als vijftiger deel ik de mening van jongeren. Ik denk echt dat samenleving en economie dermate veranderen dat managementvaardigheden niet meer tellen. Begin negentiger jaren ben ik te veel ict-managers tegengekomen die moeizaam weer aan de bak zijn gekomen. Skills, korte termijn en snel cashen... Dat is de tijdgeest. De opmerking van Kapoor over outsourcen deel ik ook niet. Het geld ligt bij kennis in context.

Een kwalijk bericht. Hoezo de boot missen? Ik ben van mening dat bij outsourcing van projecten je ook technisch inhoudelijk sterk in je schoenen moet staan. Sterker nog, bij outsourcen wordt vaak het denkwerk in Nederland gedaan. Met alleen maar planning- en coordinatie-skills kun je dit niet, ook in de toekomst is er dus wel degelijk behoefte aan technisch inhoudelijke ict'rs. Zonder deze mensen is er helemaal geen ict sector in NL en heb je ook niets aan je managementskills maar kun je je beter in procurement gaan verdiepen. Aansturing en deadlines bepalen kunnen ze in India ook wel, er voor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt is heel wat anders!

Dat zou mooi zijn, dan raken we dan eindelijk eens van het "too many chiefs, not enough indians" verhaal af.
Bij een management functie behoort ook een zekere mate van senioriteit op veel meer vlakken dan alleen de inhoud; Levenservaring, contactuele vaardigheden, inzicht in organisties, bedrijfspolitiek (helaas), fianancien etc.
Slechts een beperkt aantal mensen heeft die zaken van nature mee gekregen, anderen moeten door middel van scholing maar zeker ook ervaring de ontbrekende vaardigheden opdoen. Die ervaring doe je op door veel om je heen te kijken hoe anderen dat doen, daarna ga je pas hiermee zelf aan de slag bijvoorkeur met ondersteuning van gedegen coaching.
Wil je op management vlak lekker kunnen meedraaien moet je dus redelijk wat tijd (in jaren) op de werkvloer hebben door gebracht, dat voorkomt veel leed bij de inhoudelijke IT'rs die niet de ambitie hebben om "door te stromen" ...

Ik ben een van die honderd ondervraagden, ik ben een paar weken geleden door ze gebeld voor een kort interview. De uitkomst is wel een beetje gestuurd naar mijn idee. De vraag was simpelweg: zou je je willen specialiseren of liever een managementfunctie? Ik zie mezelf niet als een leider dus heb ik dat geantwoord.

Steven van 't Veld heeft het begrepen. Management is een heel ander vak dan ICT. Kwaliteiten voor het een zijn geen enkele garantie dat je dat andere ook kunt. Het idee van Vikram Kapoor dat een ICT-er (jong of oud maakt niet uit) zo maar om kan schakelen van de inhoud richting management is onzinnig. Ik heb vaak genoeg inhoudelijk goede ICT-ers op een leidinggevende stoel terecht zien komen en daar functioneerden ze een stuk minder.
Dus jongere ICT-er: als je lekker met de inhoud bezig wil zijn moet je dat vooral doen! Plezier in je werk is het belangrijkste dat er is.

Ik krijg de indruk dat "manager" Vikram Kapoor eens uit zijn ivoren toren moet komen. Ook zijn ideeen over oudere ICT-ers (die allemaal vastgeroest zijn; zie een eerder artikel http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=1842829) lijken niet echt gestoeld op de werkelijkheid.
Ik ben een ICT-er en houd al jaren lang van die inhoud. In mijn ogen zijn managers vaak niet gehinderd door enige kennis. Helaas Vikram, je bevestigt voor mij opnieuw dat beeld.

De stelling "jonge ict'ers kunnen de techniek niet nog niet loslaten" duidt volgens mij op een kwaliteit omdat je bij je sterke kant blijft. En dat is toch precies waar de markt de afgelopen jaren om heeft geschreeuwd toch?
"We hebben specialisten nodig"... Nu is het zover en dan is net (weer) niet goed?

Effe stukje korte uitleg van een die-hard ex ict'er (met managementkwaliteiten)
Digitale inhoud geeft zekerheid, zeker bij de jonge ict-ers. Een bit = 0 of 1 en geen vaag ge*** ertussen in. Da's ook vaak de reden waarom jonge techneuten het bij techniek houden, omwille van die helderheid, voorspelbaarheid en duidelijkheid. Machines zijn duidelijk, mensen niet.
(zeker niet in politieke bedrijfsvelden)

Managementvaardigheden vragen skills van "die ander hersenhelft".
Als deze skills niet of weinig aanwezig zijn of getraind zijn bij je - blijf je als techneut liever bij je leest, de eenvoudige digiwereld van de Bits & Bytes.

Mijn mening is dat iedere ict-manager eerst:
- zelf een moederboard in elkaar gebouwd zou moeten hebben
- een stukkie - werkend - assemblercode gecodeerd moet hebben
- zijn eigen website online gebracht moet hebben
voordat ie uberhaupt is staat kan zijn om leiding te geven aan een ploeg ict'ers.

Immers... "leiding geven" kan iedereen na een avondstudie, vanuit een boekje. Maar "de leiding krijgen" van je collega's, omdat je verstand van zaken hebt, respect toont, en omdat je weet waarover je praat..
Dat leer je niet in de schoolbanken, maar achter de patchpanels in de serverruimte.

@Kapoor: helemaal mee eens!
Manager moet in je bloed zitten en de keuze om dat te ontginnen begint idd in de schoolbanken. Of... je ontgroeit - al werkend als ict'er - de infrastructuur to the next level in the Enterprise.. mee-werkend voorman

Dus jonge ict'er out-there-in-the-field...
Blijf bij je digitale leest als jou dat bevalt!
Leiding geven kun je altijd nog, na jarenlange ervaring tussen de ict-infrastructuur. Dan ben je vele malen meer waard (ook in beloning) dan je 100% full management collega's!

"It's better to climb bottom up from the Root, than to descent and degrade top-down"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-13T15:49:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.