Managed hosting door True

Karel Luyben is nationaal coördinator Open Science

 

Studenten

Karel Luyben

Voormalig Rector-Magnificus van de Technische Universiteit Delft, Karel Luyben, is vandaag door de stuurgroep van het Nationaal Platform Open Science benoemd tot Nationaal Coördinator Open Science. Open science betreft onder andere het (digitaal) openstellen van wetenschappelijke publicaties voor een groot publiek en het delen van onderzoeksdata.

Nederland staat volgens het platform in Europa te boek als een voortrekker op dit gebied. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens het EU-voorzitterschap (2016). Toen is gezamenlijk ingezet op de ambitie dat in 2020 100 procent van wetenschappelijke artikelen voor iedereen toegankelijk moeten zijn, dat onderzoeksdata optimaal beschikbaar moeten zijn voor hergebruik en dat onderzoekers moeten worden gewaardeerd en beloond voor het delen van onderzoeksresultaten en -data. 

Nationaal Plan Open Science

Voor Nederland zijn deze ambities neergelegd in het Nationaal Plan Open Science, dat vandaag precies een jaar geleden werd gepresenteerd door het Nationaal Platform Open Science. Hierin werken een groot aantal organisaties samen, zoals VSNU, KNAW, NWO, VH, PNN, KB, Surf NFU, ZonMW en Go-Fair samenwerken.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteunt de benoeming: ‘Ik kan me zeer goed vinden in deze keuze. Luyben is geen onbekende in de Europese netwerken en heeft op het terrein van open science een bewezen staat van dienst. Ik acht hem zeer goed in staat nationaal en internationaal open science-beleid aan elkaar te koppelen en in beweging te krijgen’, aldus Van Engelshoven.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6298322). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij NWO

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.