Kabinet te passief bij scholing ict’ers

Prinsjesdag 2023

NLdigital, de belangenorganisatie van de ict-sector, en de Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland) verwijten het kabinet passiviteit bij het oplossen van de problemen op de arbeidsmarkt. Aan het tekort aan voldoende geschoolde ict'ers krijgt weinig aandacht.

René Corbijn, hoofd beleid en public affairs bij NLdigital, betreurt dat het demissionaire kabinet nagenoeg niets doet aan stimulering van scholing en opleiding. Aan het actieplan voor duurzame en digitale banen wordt wegens geldgebrek geen enkele uitvoering gegeven.

De Stap-subsidies voor één cursus of opleiding per jaar met een maximum van duizend euro komen in het nieuwe jaar te vervallen. Corbijn ziet daar weinig voor in de plaats komen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft duidelijk zijn bekomst van specifieke regelingen, ook als het gaat om stimulering van om-, her- en bijscholing naar de ict-beroepen waar zoveel behoefte aan bestaat. Ook de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is wat dat betreft beleidsarm.

Versnippering

Michiel Steltman, directeur Stichting DINL, ziet ook versnippering bij het beleid om de digitale vaardigheden van burgers naar een hoger plan te brengen. Hij mist bij de ministeries de ambitie om op dit gebied beter samen te werken. ‘Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, Economische Zaken en OCW proberen ieder op hun eigen manier iets te doen aan het gebrek aan skills, kennis en vaardigheden. Met grote, landelijk gecoördineerde programma’s zou Nederland veel meer zijn gebaat', zegt Steltman. 

Onderwijs en arbeidsmarkt zijn de achilleshiel van de economie. De DINL-directeur vindt dat de ministeries meer gas moeten geven. Het beste kan dat gebeuren onder leiding van Economische Zaken, meent hij.

Steltman is wel blij dat vooral Economische Zaken aandacht heeft voor de digitalisering. De EZK-begroting is doorspekt met thema’s ter versterking van de innovatie. ‘Het besef is gegroeid dat digitalisering essentieel is voor een toekomstvaste economie. In de toekomstvisie op de economie staat digitalisering nu in de top drie.’ Bovendien constateert Steltman dat innovatie ook wordt gekoppeld aan regionale ontwikkelingen en vraagstukken rond ruimtelijke ordening. Volgens hem is dat een goede zaak. Ook het belang van de digitale infrastructuur, brede intercontinentale verbindingen, zeekabels, datacenters en cloud-voorzieningen wordt beter onderkend. Aandacht is er ook voor Future Network Services zoals 6G.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tuurlijk ze snappen er zelf niks van. Kennis is concurrentie toch ?

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Onderwijs

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-20T10:01:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.