HP vraagt ook loonoffer in Nederland

Ook HP Nederland heeft zijn medewerkers gevraagd om een vrijwillige loonsverlaging. In eerste instantie wordt dat vooral verlangd van alle managers, maar ook de niet-management medewerkers krijgt er voor eind 2009 mee te maken. Het is een structurele maatregel waarmee het bedrijf gezond moet blijven, vertelt de woordvoerder.

Ict-dienstverlener HP vraagt zijn Nederlandse medewerkers om een vrijwillige loonsverlaging. Algemeen directeur Hans Daniels stuurde op 20 februari daartoe een intern bericht rond. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan Computable. De maatregel volgt op een wereldwijde oproep van de internationale groepsdirecteur Mark Hurd.

In eerste instantie roept Daniels alleen zijn managers op om met de maatregel in te stemmen. Waarschijnlijk gaat het daarbij om een verlaging van vijf procent, aangezien dit het percentage is dat Hurd voorstelt voor niet-executive managers. Landendirecteuren zoals Daniels zouden tien procent moeten inleveren, vertelt de voorlichter. Hurd zelf levert twintig procent van zijn salaris in.

Vrijwillig

Ook medewerkers die geen managementfunctie bij HP bekleden, wordt gevraagd om een loonoffer. "Dat gebeurt natuurlijk wel in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden", stelt de woordvoerder. "In Nederland ligt alles natuurlijk op sociaal-juridisch vlak anders dan in de Verenigde Staten." Hij verwacht dat medewerkers pas aan het eind van 2009 met een loonsverlaging te maken krijgen. Het loonoffer gebeurt wel op vrijwillige basis en medewerkers kunnen ervan afzien, voegt hij er aan toe.

De voorlichter zegt dat het gaat om een permanente en geen tijdelijke maatregel die zowel voor HP als voor dochterbedrijf EDS geldt. "Het is meer dan een kostenbesparing. We bevinden ons momenteel in een bijzonder uitdagende marktsituatie, die niet snel zal veranderen. HP kijkt naar zijn gehele kostenstructuur en hoe we optimaal kunnen profiteren op het moment dat de economie weer opleeft. Je moet maatregelen nemen zolang je er controle op hebt. Op deze manier houden we mensen wel binnen de organisatie."

Teleurstellend

HP maakte half februari teleurstellende eerstekwartaalcijfers bekend. Het bedrijf kent een gebroken boekjaar dat eindigt op 31 oktober. De leverancier van hardware, software en ict-diensten boekte in de maanden november 2008, december 2008 en januari 2009 nog wel 1,9 miljard dollar winst. De omzet groeide nog maar met een procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en kwam uit op 28,8 miljard dollar. Voornamelijk het in de zomer van 2008 aangekochte dochterbedrijf EDS is verantwoordelijk voor het behoud van de omzet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is wel een dilemma voor diegenen die denken op termijn in de WW te komen.

Met het verlagen van een salaris tot onder max dagloon, wordt de WW-uitkering ook lager.

Eerst zelf $40M graaien en dan een loonoffer vragen?
http://www.siliconbeat.com/2009/01/20/2522/

Natuurlijk gaan hier maar weinig mensen op in. Het zal echter wel het gewenste effect behalen. Mensen zullen door deze aankondiging gaan kijken naar een andere baan, met als gevolg dat het natuurlijk verloop een handje wordt geholpen.

Dennie, hoeveel vacatures denk je dat er op dit moment zijn??

Hier ben je lekker mee. Als je als manager er niet "vrijwillig" mee in stemt kan je erop wachten dat je een opmerking in je personeelsdossier krijgt als niet meedenkend met de bedrijfsfilosofie. Doe je het wel en je wordt alsnog ontslagen dan heb je jezelf in de vingers gesneden op het gebied van je uitkering. 5% is overigens iets waar je waarschijnlijk langer last van zal hebben omdat je dat niet in de komende 2 jaren weer op zal trekken (crisis heeft altijd een na ijlend effect).

Je zal maar als voormalig EDS'er werken voor
wat men nu EDS een HP company noemt.

Om te beginnen wordt bijna een derde van het
oude personeel de wacht aangezet bij de HP
overname.
Hiernaast staat GM als EDS grootste klant op
het randje van bankroet, als je dan weet dat
wereldwijd ergens tussen de 40 en 50% van het
personeel voor GM werkt, kan je de bui al zien
hangen.
Erg motiverend voor mijn ex collega?s zijn de
berichten die ik zo in de pers zie ook niet,
grote opdrachten die met veel moeite binnen
gehaald zijn, worden nu eenvoudigweg uitbesteed aan de toenmalige concurrenten, erg demotiverend voor de mensen die hier avonden en weekenden aan
gewerkt hebben.

De enige lachende is de oud EDS cio RR, die aan de overname 70 miljoen dollar over heeft gehouden, die na nog geen jaar CIO EDS heeft verkwanselt. Nu is hij met pensioen en laat EDS achter, wat dit opgebracht heeft is nergens gepubliseerd maar zal niet onbeduidend zijn geweest.
Als er een Raspberry is voor graaiers, maakt deze een goede kans voor een nominatie.
Nee, RR staat in dit geval niet voor dit bekende automerk, al zal dit tegenwoordig wel zijn boodschappen auto zijn.

Ondertussen gaat het er steeds meer op lijken
dat EDS het lot beschoren is van bedrijven die hun voorgegaan zijn , zoals Compaq met de erfenis van Digital, Opsware, Apollo systems in het verre verleden en vele anderen.

Het probleem bij HP ligt in hun arrogantie en
het graaien van hun eigen management, niet bij de salarissen van hun medewerkers. Je kan er
vergif op in nemen dat men hun eigen personeel laat solliciteren op hun eigen baan, tegen slechtere voorwaarden en betaling, dit is bij de overname van Compaq ook op grote schaal gebeurd.

Gezien de huidige economische crisis staat het personeel met de rug tegen de muur. Het doet
mij denken aan de tijden van het begin van de industrieel revolutie, de VPRO heeft hier nog hele goede documentaires van, misschien leuk om uit te opnieuw uit te zenden en een link te leggen met de huidige economische situatie.

Je kan veel leren uit de geschiedenis, want deze herhaald zich omdat de mensheid het schijnbaar niet wil leren en er altijd grote graaiers blijven bestaan, die letterlijk en figuurlijk over lijken gaan.

Onbegrijpelijk dat HP. Goed management hoor..

Verschillende volledige gecertificeerde vakmensen zijn nog niet eens weg met hun goudgerande afkoopsom...(mochten vrijwillig weggaan met oude kantonrechtersformule en aanvullende regelingen)

Moet de nood inmiddels toch wel erg hoog zijn.

One solution "STRIKE"

Eerst al zo'n fijne actie vorige week,door alle contractors aan te zeggen. Op zich begrijpelijk als je gaat reograniseren, maar de manier waarop is schandalig !
Het ene moment wordt gezegd dat ze na hun opzegtermijn weg moeten, het volgende worden ze op staande voet ontslagen. Lekker voor de moraal ! Bovendien,iemand als eens van werkoverdracht gehoord? De dag erop alles weer teruggedraaid uiteraard..We dachten dat HP bekend stond als een goede werkgever, niets blijkt minder waar. Oh ja, we hebben flinke winst gemaakt en hebben volop werk. Toch wordt bij sommimige afdelingen 70% ge"best"shored. Kortzichtiger kun je wat mij betreft niet zijn als management. Als er nog meer vuile was naar buiten moet komen vooral zo doorgaan, bedankt !

EDS is al jaren bezig met het uitzuigen van zijn personeel.
Terwijl de grote jongens met miljoenen dollars aan oprotpremie buiten de deur gezet worden.
Nu salaris inleveren past geheel in dat scenario.
Gewoon kijken tot hoever je kunt gaan.
Als dit lukt gewoon een volgende offer doordrukken.

Maar als klap op de vuurpijl proberen ze nu eerst de vakbonden buitenspel zetten door niet meer te willen onderhandelen over een nieuwe CAO voor 2009. Dat willen ze voortaan met de OR regelen....!
Als de bonden daar intrappen zijn ze echt geen knip voor de neus waard.

Eigenlijk helpt maar 1 methode: S T A K E N.Niet zo leuk om salaris in te leveren. Bij Yacht krijgen grotere groepen medewerkers een voorstel om te vertrekken. Dit lijkt me ook niet zo'n leuk alternatief.

Van het grootste aantal ex-ABN medewerkers staat hun salarisgroei al enige tijd op nul, omdat de meeste aan de top of boven hun salaris grid zitten.
Promotie naar een hoger level van b.v. specialist naar expert is slechts een theoretishe mogelijkheid.

Die voorgaande vrijwillige vertrek regeling is een lachertje...er stond zelfs enige tijd een artikel over wie daar voor in aanmerking kon komen tegelijkertijd met een recrudement oproep op het EDS intranet...te genant voor woorden.

Voor deze ploeg is er nog "enige" hoop om onder dat ASO-Amerikaanse spreadsheet management uit te komen omdat zowel bij de Wouter Bos-bank alsmede bij RBS gewerkt wordt om weer te insourcen.

@ Anon ans Mike Jordan ...
Ik ben bang dat dit nog een van de weinige opties is die de werkvloer overhoud... staken het zal (als het gebeurd) een unieke gebeurtenis zijn binnen de ITC.

Kom op mensen, een beetje denken vanuit het collectief. Dat heeft mij uiteindelijk ook $50 milj. opgeleverd als afscheidspremie.

Als we Ross Perrot nou eens vragen om weer terug te komen. Die regelde gewoon een commando om z'n personeel uit Iran te bevrijden. DAT waren nog eens tijden.

Enne mr. Brown, de kantonrechters formules zijn in de VS een stuk beter he. Bij EDS NL krijg je nu net je 1,5xgewerkte jaren.... En de OR sprak erover zijnde het een ware verovering. Duh...... Normaliter was het 2xgewerkte jaren geweest als het ontslag aan HP/EDS te wijten zou zijn geweest. Als je 1 op de 3 man buiten flikkert kan je de schuld toch echt wel bij "the company" neerleggen dacht ik zo.

Ratten zijn het. Miljarden binnen gesleept de laatste jaren en nu zit het een week tegen en gaan ze zo beginnen.

9 jaar eds, 2x een loonsverhoging gehad van 2% en nu weer 2,5 tot 5!% inleveren. Met een beetje pech ben je na 10 jaar trouwe dienst 1% minder gaan verdienen.

Wat een ontzettende schoftenstreek van HP!!! Eerst was het tijd om te delen van de goede tijden en toen werd dat niet gedaan/zagen ze hun personeel niet staan. Ook jarenlang 0% salarisverhoging want het zat er niet in. En nu hebben ze hun eerste tegeslag en nu zien ze het personeel wel ineens staan?!?! Waarom trouwens want hun winst is nog enorm en het zal nog tijden sduren voordat HP failliet zou gaan.

Gelukkig ben ik weg bij HP. Ik vond het wel welletjes daaro. Ballentent.

Gr. Evil

Gelukkig worden we flink gesteund....

Daarvoor hebben we de steun en inzet van iedereen nodig. En daarmee komen we dan op het meest wezenlijke onderscheid tussen ons en de competitie; namelijk wijzelf. Los van alle kennis en ervaring, komt 't nu vooral aan op de juiste mentaliteit. Nu telt doorzettingsvermogen, standvastigheid en bovenal de wil om succesvol te zijn. Wij rekenen graag op jullie allen.


Van twee kanten bekeken.

Van uit HP-oogpunt: De aan de aandeelhouders beloofde resultaten zijn niet behaald, mede door de omzet daling van circa twintig procent. Dat wil zeggen dat er verwacht wordt dat de CEO twintig procent snijdt in zijn kosten, of je ontslaat 20.000 mensen van de 100.000, of je neemt "muscle"-besparende maatregelen (loon inleveren om werk te behouden.
Tevens promoot HP de 'variable pay methode', wat neer komt op 'wie goed presteert, verdient meer'. Wat nu goed uitkomt om dus te snijden in de vaste salaris kosten, werknemers krijgen dit direct terug als ze hun best doen.

Nu even vanuit medewerker-standpunt:

Dagelijks mail dat we het beter doen als ons markt segment. Een netto winst van $1.900.000.000,00 in deze barre tijden met een groei van ��n procent ten opzichte van het jaar ervoor. TOP!!! Maar ja, daar hebben we ook wat voor moeten laten. Opleidingen buiten het web WEG! Face to face meetingen WEG! Sinterklaas WEG! Kerstdiner WEG! Kerstpakket (bijna)WEG! Borreluur WEG! Een fatsoenlijke eigen werkplek WEG! Spullen die je werk vergemakkelijken WEG!
Maar: alles voor het goede doel natuurlijk.
Helaas maar een procentje winst groei (had die CEO er niet twintig beloofd aan de aandeelhouders, JA).
Hoe bedoel je snijden!! Toen er meer omzet bij kwam werd er ook niet evenredig personeel aangetrokken. Als het dan even tegen zit val je terug op je spaarpot, doet iedereen van het personeel thuis ook.
Loon inleveren? je lijkt wel niet gek. dat zie je nooit meer terug! Ook niet via "Pay for performance", het is een ondoorzichtige tool die niet werkt.
VOORBEELD: 2008 je presteert boven matig, je standaard cao-loonopbouw is niet meer, daar is P4P voor gekomen. Je verwacht na een goed jaar een stijging HOERA, maar nee hoor, smoes; 'we verwachten een slecht jaar' deze stijging is toch gebaseerd op verleden jaar? JA, maar je krijgt 'm toch niet.

Pay for performance ME REET!!
Het is gewoon een manier om je te korten zonder interventie van een OR of bond!

Daarom mijn advies: personeel vast houden aan je loon, je ziet het nooit meer terug!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-21T13:09:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.