BPM Company ziet kansen in Roemenië

Dienstverlener BPM Company start een dochteronderneming in Roemenië en gaat daarvoor vier Roemenen opleiden tot Pega (senior) systeemarchitecten. De medewerkers moeten binnen vijf weken aan slag kunnen om bij BPM-projecten in Nederland, België en Roemenië. uit te voeren

In totaal wil de Nederlandse BPM Company vijftien Roemeense medewerkers in dienst hebben. Eelco Vissinga, managing director van BPM Company, ligt zijn keuze toe: ‘Het arbeidsethos ligt in Roemenië hoog. Mijn ervaring is dat Roemeense medewerkers veel passie hebben en een grote wil om te leren en te groeien binnen de it-sector.’ Daarbij geeft Vissinga aan dat het ook een kostenkwestie is. 'Roemenen zijn inderdaad een stuk goedkoper dan Nederlandse krachten. Daarbij hanteren Nederlandse klanten een behoorlijke prijsdruk en concurreert BPM met andere (grote) dienstverleners die hun krachten uitbesteden in India. Roemenen zijn iets duurder van Indiërs, maar zijn beter te bereiken in afstand.' Bovendien is de ervaring van Vissinga met Roemeense collega’s goed. Zo heeft hij eerder in Roemenië een nearshore-project opgezet voor Centric.

Potentiële klanten in Roemenië zijn volgens BPM: ING, Nationale Nederlanden en Orange. Dit verwacht de organisatie omdat deze partijen Pega BPM al inzetten voor hun procesoptimalisatie.

1000 ict'ers op niveau

De Nederlandse dienstverlener opende recent een kantoor in Iasi. In deze Oost-Roemeense stad is de oudste universiteit van Roemenië gevestigd, de Ion Cuza University. Jaarlijks stromen zo’n duizend ict’ers de markt in. Vissinga: ‘Deze mensen hebben een bachelor of mastertitel, vergelijkbaar met het Nederlandse niveau. Veel Roemeense studenten moeten hun studie zelf financieren en zijn daarom vaak al in de sector aan het werk. Daarom hebben Roemeense afgestudeerde ict’ers vaak wat meer praktijkervaring dan Nederlandse ict-studenten.’

Samenwerking met universiteit

Om nieuw talent te rekruteren gaf het team van BPM Company onlangs een demo van Pega tijdens CodeCamp Iasi. ‘Roemeense ict’ers kennen deze software niet, überhaupt wordt er weinig gewerkt met BPM-pakketten op universiteiten in Roemenië. We wilden laten zien wat een platform als Pega kan.’ Dat voorlichten blijft BPM Company doen. Binnenkort organiseert het bedrijf op het nieuwe kantoor een inhoudelijke sessie waar dertig tot veertig ict’ers voor worden uitgenodigd. Verder worden er gastcolleges gegeven door de Nederlandse medewerkers op de Roemeense universiteit en kunnen studenten stages gaan lopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-06T14:15:00.000Z Annemiek Sprado