Centric distantieert zich van vuilspuiterij ex-topman

Centric veroordeelt de wijze waarop de voormalige topman Henny Luijrink in 2019 en 2020 stemming heeft gemaakt tegen Brigitte van Egten, de ex-vriendin van eigenaar Gerard Sanderink. De inmiddels met pensioen gegane Luijrink blijkt in e-mails volop mee te hebben gedaan aan de vuilspuiterij tegen Van Egten.

Henny Luijrink, die in een onrustige periode kortstondig ceo was van Centric, schreef over Sanderink’s ex: ‘Deze dame hoort eigenlijk in een penitentiaire inrichting en/of psychiatrische inrichting opgesloten te worden.’ En: ‘’Ik noem dit pay back time. Richten en overhalen.’ NRC Handelsblad berichtte vandaag over deze mails die bij de dagvaarding zitten die afgelopen maandag bij de rechtbank is ingediend tegen Rian van Rijbroek, Sanderink’s vlam sinds ruim drie jaar. 

Centric zit behoorlijk in zijn maag met de rol die Luijrink in deze affaire meende te moeten spelen. Naar aanleiding van de NRC-berichtgeving vroeg Computable het bedrijf om een reactie. Die komt overeen met de eerdere reactie aan de NRC. Volgens Centric passen de uitspraken van Luijrink niet bij een (voormalig) topman, ook al zijn deze vanuit een privé-adres verzonden. Veelbetekenend laat Centric erop volgen dat ze van al haar medewerkers professioneel en correct gedrag verlangt. 

Verder betreurt Centric het voortdurend wordt betrokken - recent zelfs middels een dagvaarding - bij de juridische strijd tussen de heer Sanderink en mevrouw Van Egten. 'Onze aandeelhouder is de enige persoon die de privéstrijd met mevrouw Van Egten kan oplossen. Centric kan en wil zich daar niet in mengen', laat het bedrijf weten.

Ook wijst Centric er op dat 'De heer Sanderink op 4 januari 2021 op eigen verzoek is teruggetreden als bestuurder bij het it-concern. Hij heeft sindsdien geen enkele invloed meer op de bedrijfsvoering van Centric. In deze context is het ook belangrijk te benadrukken dat mevrouw Van Rijbroek geen enkele functie binnen Centric heeft, heeft gehad of ooit zal krijgen. Onze nieuwe strategie en aangescherpte governance bewaken dit. Centric is hierover voortdurend in gesprek met klanten en overige stakeholders om eventuele zorgen weg te nemen.'

Kwalijke rol

"Deel van de top trok al vanaf het begin van het conflict samen op met Van Rijbroek"

Volgens Paul Tjiam, de advocaat van Van Egten, blijkt een deel van de top van Centric, - de oude getrouwen van Sanderink, al vanaf het begin van het conflict samen met Rian van Rijbroek tegen zijn cliënte op te trekken. Niet alleen de inmiddels vertrokken Luijrink maar ook Aike Schoots, non executive board member bij Centric, heeft volgens hem een kwalijke rol gespeeld. Ook technisch directeur Freddie Veltmaat en prof. Ben van Lier, directeur strategie en innovatie bij Centric, liggen onder een vergrootglas. Van Egten heeft al deze getrouwen van Sanderink voor de rechter gedaagd. Ze neemt het hen kwalijk niet in deze affaire te hebben ingegrepen. Een aantal van hen zou ook actief hebben meegedaan aan de moddercampagne tegen Van Egten. 

De ex-vriendin van Sanderink die directeur was van zijn bedrijf DSS, wordt onder meer beschuldigd van fraude. Om de rol van een aantal (voormalige) Centric-bestuurders precies in beeld te krijgen wil Van Egten alle mailcorrespondentie en andere data inzien, die eind vorig jaar bij Van Rijbroek in beslag zijn genomen. Van Egten probeert er achter te komen welke informatie Van Rijbroek over haar heeft verspreid en naar wie. 

Overigens zinde die beslaglegging Sanderink allerminst. Begin januari vond de Centric-eigenaar het nodig om de onderzoeker die de deurwaarder bij deze beslaglegging vergezelde, persoonlijk thuis te bezoeken, meldt de NRC. De excentrieke zakenman eiste een gesprek. Toen hem dat werd geweigerd, zou hij zelfs geprobeerd hebben de woning binnen te dringen. Aan een oproep om te vertrekken gaf de koppige zakenman lange tijd geen gehoor. Zijn gedrag wordt als intimiderend gezien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nieuwe strategie en aangescherpte governance veranderen niks aan het feit dat er sprake was van een verziekte bestuurscultuur waarin richten en rustig afdrukken nu voor de payback zorgt met het prijsschieten op de top van Centric. Mailcorrespondentie is zonder de veel genoemde dickpicks blijkbaar even belastend voor bepaalde (gekoesterde) imago's die waarschijnlijk allemaal geen actieve herinnering meer hebben aan eerdere communicatie. Oja, typering ex-vriendin is een stereotypering aangaande een vermeende horizontale carriéregang binnen de kring van getrouwen. Meine ehre heißt treue want ik wijs graag op het door Jack geroemde Rijnlandse (governance)model van het institutionele ons kent ons met een bedrijfscultuur van macht en angst die dus zo moeilijk te doorbreken is als de rijen gesloten blijven. Le roi est mort, vive le roi! want ik geloof niet dat getrouwen zich van de affaire distaniëren als we kijken naar de aandeelhouders.

Wat een stelletje zielige, kleine kinderen....en dat is succesvol in het bedrijfsleven...

Lijkt mij een mooie gelegenheid om naast afstand van deze ex-tobman verontschuldigingen aan te bieden aan alle (voormalig) Centric-ambassadeurs die tijdens deze zwarte periode zonder enige vorm van afscheid of dank de organisatie hebben verlaten.

Egocentrix

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-08T22:22:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.