Geen centrale coördinatie bij ict-projecten overheid

Dit artikel delen:

Ict-projecten bij de overheid moeten centraal gecoördineerd worden. Het ontbreken van centrale regie is namelijk de reden dat een deel van de ict-projecten bij de overheid mislukken.

Dat bleek woensdagavond uit een debat van de Tweede Kamer met de minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst. De krant Trouw schreef begin deze maand dat het mislukken van ict-projecten de overheid de afgelopen vijf jaar 100 miljoen euro heeft gekost. De Tweede Kamer wijt dit vooral aan het ontbreken van centrale regie.

Ter Horst liet weten wel bereid zijn de centrale rol bij het coördineren van ict-projecten op zich te willen nemen, maar zich niet verantwoordelijk te voelen voor de ict-projecten bij de andere ministeries. "Dit is de verantwoordelijk van de minister van het betreffende departement", liet de minister weten. De minister wil wel eerst de coördinerende rol met het kabinet bespreken.

Op verzoek van de Tweede Kamer zal Ter Horst de lopende ict-projecten op een rij zetten en controleren of er nu nog problemen spelen. Komende dinsdag zal er een motie worden besproken waarin gevraagd wordt aan de Algemene Rekenkamer onderzoek te doen of en hoeveel geld er verspild wordt aan ict-projecten bij de overheid.

Ter Horst vindt overigens dat uit het artikel in Trouw onvoldoende blijkt of er geld verspild wordt aan ict-projecten bij de overheid. In het artikel wordt alleen gesproken over internationale studies.

De CDA-fractie had graag een parlementair onderzoek gezien naar de verspilling van geld aan ict-projecten. Dit onderzoek kwam er niet. Na het onderzoek van de Rekenkamer kan hiertoe nog besloten worden, aldus de fracties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Men vergeet dat in de reguliere ict-markt waarschijnlijk het 5 t/m 10 voudige verspild wordt. voornamelijk door gebrek aan kennis en het niet inhuren van een onafhankelijke projectcoinator, want vaak zijn het overbetaalde facilitaire dienst- cq systeembeheerders. Waarvan de meeeste nog geeneens een simpel servicecontract kunnen lezen of kunnen maken voor hun "telefooncentrale" tot het nodig is.
Dan is het hek van de dam. Dit kun je extrapoleren op elk onder deel binnen de ict.
Bijvoorbeeld netwerken, koeling, stroomvoorziening, back-up systemen, databases en in het algemeen alle software die ontwikkeld moet worden voor bedrijfskritische applicaties.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-13T21:16:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.