'Sijstermans is een ster in bijsturen'

Dit artikel delen:

De nieuwe cio van de Belastingdienst, Wim Sijstermans, is in de ict-sector relatief onbekend. Management consultant Marcel Noordzij van SOA-leverancier 42 werkte nauw met hem samen bij de aanleg van een nieuw systeem voor vluchtinformatie op Schiphol. Sijstermans was daar cio.

Wat is het voor man?

"Het is een prettige man, die elke ochtend een rondje over de werkvloer maakt voor een praatje. Hij is gedreven, weet wat hij wil. Hij drukt bij tijd en wijle zijn zin door, maar plaatst zichzelf niet op een voetstuk. Van stress merk je niets aan hem, hij blijft altijd kalm."

Luistert zijn baas naar hem?

"Hij was bij Schiphol Group zelf lid van het het managementteam. Het is hem gelukt zijn directe collega's te overtuigen van een nieuwe aanpak voor een nieuw vluchtinformatiesysteem. Natuurlijk waren er barrières. Maar de man kan goed lobbyen - tussen aanhalingstekens, ja. Hij weet heel subtiel mensen voor zich te winnen."

Heeft hij verstand van zaken?

"Ja, over ict-onderwerpen kan hij goed meepraten. Maar zijn grote kracht is toch wel dat hij een echte people-manager is."

Heeft hij passie?

"Zijn grote liefde is vliegen. Hij heeft zelf geen brevet, geloof ik. Maar als er op Schiphol een toestel binnenkwam dat hij nog nooit had gezien, dan regelde hij toestemming om het platform op te gaan om te kijken."

Wat dacht u bij zijn benoeming?

"Ik dacht: moedig. Volgens mij kan hij het. Maar het blijft een moedige stap."

Waarom is het moedig?

"Staatssecretaris Jan Kees de Jager heeft al precies voorgekookt wat Wim Sijstermans als cio bij de Belastingdienst moet gaan doen. Dat is niet zo handig. Maar Sijstermans weet daar wel mee om te gaan. Het belangrijkste is dat er een richting is. Sijstermans is een ster in bijsturen, dat lukt 'm wel. Maar hij zal zo langzamerhand wel over de staatssecretaris denken: 'Houd nou eindelijk eens je mond'."

Grote onbekende

De benoeming van Wim Sijstermans tot cio van de Belastingdienst kwam voor velen als een verrassing. In de ict-sector is hij relatief onbekend. Volgens zijn cv werkte hij eerder bij Shell en Schiphol Groep. Het laatste jaar was hij ict-adviseur bij de politie. Zijn taken bij de Belastingdienst zijn inmiddels bekend. Sijstermans verdient circa 90.000 euro per jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk zon nieuwe stuurman bij de Belastingdienst :-)

Ik hoop dat Wim meteen gaat lobbyen om - na de interne schoonmaak bij de belastingdienst - de overheid kan pushen in een geheel digitale richting.

Geen overloos ingevul van reeds in overheids-systemen bekende gegevens als je wat van ze gedaan wilt krijgen.Nee gewoon huppa
[insert] burgerservicenummer [enter]
en het systeem doet en weet de rest.

Ik hoop dat hij als nieuwe belasting-cio het beleid van deze en de volgende staatsecretaris weet te overleven, zodat het belastinggebeuren in de BV Nederland eindelijk eens makkelijker word en nog veel eenvoudiger ;-)

Alles is immers - vanuit overheidswege - al bekend over je. Dus waarom word daar nu niet eens een keertje GOED gebruik van gemaakt? En niet alleen onder de zogenaamde holle dreiging van terrorisme? Dan brengt die ict-infrastructuur eens zijn geld op en gaan de ambtenaren eens iets nuttigs doen met alle verzamelde info

Good Luck, Wim. Zet 'm op!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-12T12:32:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.