Cascadis: gemeenten halen diginorm niet

Bijna veertig procent van de gemeenten haalt de overheidsnorm niet om 65 procent van hun diensten digitaal af te handelen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Cascadis, de landelijke beroepsvereniging voor webmanagers en contentbeheerders bij de overheid. De overheid beweert juist dat deze norm wel breed gehaald wordt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beweert dat gemeenten minimaal 65 procent van de publieke dienstverlening via internet afhandelen. Uit onderzoek van Cascadis, in samenwerking met PriceWaterhouseCoopers en Parantion, komt een heel ander beeld naar voren. Ruim 39% van de respondenten geeft aan dat zij verwachten dat hun organisatie in 2008 niet aan de norm voldoet (in 2007 was dit nog bijna 42 procent). Slechts 19 procent geeft aan al aan de norm voldaan te hebben en 30 procent verwacht dat dit jaar alsnog te doen.

Volgens Cascadis vinden gemeenten steeds meer dat het elektronisch aanbieden van diensten meer is dan een goed elektronisch loket aan de voorkant. Dit beeld wordt bevestigd door een tevredenheidsmeting over de voortgang van de ontwikkeling van elektronische diensten in 2008. De tevredenheid hierover is gedaald van bijna 67 procent in 2007 naar 60 procent in 2008.

Niet tevreden

Voor het derde opeenvolgende jaar heeft Cascadis onderzoek verricht naar het niveau van de publieke dienstverlening bij gemeenten. De 'Benchmark Nederlandse gemeenten in de elektronische dienstverlening 2008' is gehouden onder alle gemeenten. 163 respondenten (37 procent van 443 gemeenten) hebben de vragenlijst ingevuld. Van de respondenten is 66 procent werkzaam als webmanager, webmaster of communicatiemedewerker. Eind 2008 verschijnt het definitieve rapport.

Het onderzoek richtte zich met name op de 65-procentnorm voor elektronische publieke dienstverlening die vanuit het kabinet in het Programma ‘Andere Overheid' is neergelegd. Om te bepalen waar gemeenten staan, zijn de onderzoekers uitgegaan van het vier fasen- veranderingsmodel van onderzoeksbureau Gartner. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste gemeenten zich in de interactie- of transactiefase bevinden. Slechts een enkele gemeente zit in de transformatiefase (de vierde fase). Verder tonen grote gemeenten veel meer slagkracht dan kleine gemeenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-12T10:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.