‘Plan digitaal factureren weinig ambitieus’

Dit artikel delen:

De overheidsplannen voor digitaal factureren zijn een stap in de goede richting, maar alles behalve ambitieus, vindt StreamServe. Nederland ligt jaren achter op landen als Denemarken en Zweden. In 2010 moet tien procent van alle binnenkomende facturen bij de overheid digitaal verwerkt worden. In 2014 moet dat oplopen tot tachtig procent.

De doelstellingen van de overheid met betrekking tot digitaal facturen zijn veel te bescheiden en allesbehalve ambitieus. Dat vindt StreamServe, leverancier van Enterprise Document Presentment-oplossingen. De Nederlandse overheid wil dat in 2010 tien procent van alle binnenkomende facturen digitaal verwerkt wordt. In 2014 moet dat opgelopen zijn tot tachtig procent.

De Nederlandse overheid geeft wel een goed voorbeeld voor de Europese Unie, maar loopt volgens StreamServe flink achter op andere landen. "Denemarken heeft in 2005 al bereikt wat Nederland in 2010 wil gaan bereiken", aldus Maria Tunnisen van StreamServe. In Denemarken moeten medio dit jaar zelfs alle facturen digitaal verwerkt worden. "En in Zweden gaat de overheid in een tijd van achttien maanden alle ingaande en uitgaande facturen van handmatig naar digitaal verwerken."

Goede stap in de richting

Een goede stap in de richting is het plan van staatssecretaris Heemskerk wel, vindt Tunnisen. E-factureren is volgens haar hard nodig. "Uiteraard heeft het tijd nodig om digitale facturen ook digitaal te kunnen verwerken, maar de overheid denkt hier veel te moeilijk over." Volgens Tunnisen ligt het Nederlandse bedrijfsleven ver voor op de overheid als het aankomt op e-billing. Ook ondernemers vinden dat de overheid te weinig doet om e-factureren goed door te voeren. Volgens Tunnisen kan het invoeren van digitaal factureren bij de overheid een stuk sneller verlopen dan het al doet. "Als ik kijk naar soortgelijke projecten die wij uitvoeren om, dan zien we dat de gemiddelde looptijd van een project zes tot twaalf maanden in beslag neemt. Voor een overheidsinstelling zal de looptijd niet hoger liggen."

Volgens Tunnisen kan de overheid aanzienlijk op kosten besparen door e-factureren sneller door te voeren. "E-factureren is goedkoper en bespaart tijd. Dat kan oplopen tot miljoenen euro's per jaar." Maar het simpelweg factureren via een computerprogramma is niet voldoende. "Op willekeurige momenten een computerprogramma voor elektronische facturering oproepen gaat niet ver genoeg. Je moet dan namelijk gegevens van het ene programma naar het andere programma al dan niet handmatig overzetten. Het belangrijkste is integratie van digitale facturatie in het businessproces."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zal inderdaad makkelijker zijn wanneer er een xml-achtige standaard is voor factuurgegevens.

Hier wordt reeds aan gewerkt maar ook dit wordt soms overschat. Primaire factuurgegevens zijn onvoldoende voor de boekhouding. Hoewel de ontvanger de gegevens makkelijk zal kunnen importeren, ontbeert de factuur informatie over bijvoorbeeld de kostensoort en of het een investering betreft die over een x aantal jaren dient te worden afgeschreven.

Factuurgegevens zijn geen boekhoudgegevens.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-23T11:42:00.000Z Nick Kivits
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.