Kroes zet in op veiliger en sneller internet

Dit artikel delen:

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft haar digitale agenda bekend gemaakt. Deze agenda bevat zeven kernpunten van het ict-beleid van de Europese Unie voor de komende jaren. Verhoging van de snelheid van internetverbindingen en de versterking van het vertrouwen in en de beveiliging van het internet zijn twee van deze kernpunten.

‘We moeten de digitale revolutie bereikbaar maken voor Europese burgers en bedrijven en het potentieel van informatie en communicatietechnologie (ict) optimaal benutten om de werkgelegenheid, de duurzaamheid en sociale participatie te stimuleren', aldus Kroes. De eurocommissaris zegt dat voor de uitvoering van de digitale agenda de medewerking nodig is van de ict-sector en de lidstaten.

Volgens Kroes is de ‘Europeaan wars van het gebruik van technologie die hij niet vertrouwt'. Daarom is een beter gecoördineerde Europese reactie op bijvoorbeeld cyberaanvallen noodzakelijk. Ook vindt de eurocommissaris dat de snelheid van internetverbindingen omhoog moet. ‘Slechts 1 procent van de Europeanen is via een snelle glasvezelverbinding verbonden met het internet, ten opzichte van 12 procent in Japan en 15 procent in Zuid-Korea', aldus de Europese Commissie.

Eén markt

Daarnaast wil Kroes één Europese online markt. ‘Online markten in de EU worden nog steeds van elkaar gescheiden door barrières die de toegang tot Europese telecomdiensten, digitale diensten en digitale inhoud bemoeilijken', aldus de commissie. Dat er in de VS vier keer meer gedownload wordt dan in Europa komt volgens de commissie door tekortschietend legaal aanbod en versnipperde markten.

Net als branchevereniging ICT~Office wil Kroes verder dat ict wordt ingezet om maatschappelijke problemen op te lossen. ‘Om het energieverbruik te verlagen, ouderen te ondersteunen en patiënten meer kansen te geven, moeten we investeren in het slimme gebruik van technologie en informatie.'

De eurocommissaris zet verder in op ict-normalisatie en interoperabiliteit. Ook wil ze investeren in onderzoek op het gebied van ict en de verbetering van digitale vaardigheden van Europese burgers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-19T17:05:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.