Vijf gemeenten frustreren gebruik BAG

Den Haag, Apeldoorn, Middelburg, Oss & Lith en Twenterand zijn nog niet aangesloten op de BAG Landelijke Voorziening (BAGLV). Zij blokkeren daardoor het succesvol gebruik van deze nieuwe Basisregistraties voor Adressen en Gebouwen, meldt het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Het ministerie heeft ingegrepen en een extra projectleider op kosten van de gemeenten aangesteld om de koppeling zo snel mogelijk te regelen.

Het vijftal gemeenten valt binnen de categorie 'Risicogemeenten waar een verscherpt toezicht noodzakelijk is'. Daarnaast zijn er nog vijf gemeenten die de deadline van 31 december 2010 ook niet hebben gehaald, maar die op korte termijn aansluiten op de Landelijke Voorziening van de BAG. Tot deze risicogroep behoren Heemskerk, Schiermonnikoog, Urk, Waddinxveen en Wijk bij Duurstede.

Eindspurt

Op 31 december 2010 moesten alle gemeenten een verbinding hebben met deze nieuwe Basisregistratie. Op 22 december schreef Computable dat een kleine honderd gemeenten (van de 430) de koppeling nog moest regelen (na het goed doorlopen van een audit). Op tien gemeenten na is de eindspurt gelukt. Maar, stelt het ministerie van Infrastructuur & Milieu, 'de gemeenten in categorie 2 houden het volledige gebruik van de BAG voor Nederland op. Deze gemeenten hebben het niet gehaald om tijdig aan te sluiten op de BAGLV. Hierdoor is de BAG niet volledig en kunnen vele toepassingen nog niet worden gebruikt of ontwikkeld.'

De achterblijvers krijgen vanuit het BAG-project een extra projectleider toegewezen die op kosten van de gemeenten de aansluiting bewaakt en begeleidt. Als dit niet binnen korte tijd tot resultaat leidt, overweegt het ministerie gebruik te maken van de taakverwaarlozingsregeling (ex art. 45 van de Wet BAG). Hierbij kan de minister persoonlijk ingrijpen en de noodzakelijke voorzieningen treffen om alsnog de koppeling met de BAGLV snel tot stand te laten komen. Het projectbureau BAG van het ministerie verwacht echter niet dat het nodig is van deze regeling gebruik te maken, maar noemt het wel een stok achter de deur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wilt u meer weten over wat de BAG is en wat zowel overheden als private organisaties kunnen met de BAG? Bekijk het filmpje 'De BAG in 5 minuten' op You tube. http://www.youtube.com/watch?v=m_YmHUqAROo&feature=mfu_in_order&list=UL

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-03T15:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.