Overheid gaat ict-criminaliteit hard aanpakken

Dit artikel delen:

De ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en het Korps Landelijke Politie Diensten gaan gezamenlijk aan de slag om ict-misbruik tegen te gaan.

Het samenwerkingsverband is erop gericht ernstige misdaden met of tegen ict – High Tech Crime – vroegtijdig te signaleren en zo snel mogelijk tegen te gaan. Hierbij gaat specifieke aandacht uit naar de consequenties die High Tech Crime kunnen hebben voor de Nederlandse samenleving in het algemeen en voor vitale informatie infrastructuren in het bijzonder. Bij vitale informatie infrastructuren kan worden gedacht aan de computersystemen op bijvoorbeeld de luchthaven Schiphol, de computernetwerken van grote financiële instellingen of de energiesector.

De aanpak van High Tech Crime past in het streven van de Nederlandse overheid om de bestrijding van ict-criminaliteit vorm te geven. Deze taak vraagt om een pro actieve werkwijze en kan alleen plaatsvinden door het bundelen van ervaring, kennis en expertise van de diverse betrokken organisaties. Daarom zal zowel op nationaal als internationaal niveau worden samengewerkt door overheid en bedrijfsleven.

General manager van het National High Tech Crime Center (Nhtcc), Nienke van den Berg: “Onze samenleving is inmiddels afhankelijk geworden van ict. Je moet er dan ook niet aan denken als criminelen of terroristen inbreken in je bedrijfsnetwerk of misbruik maken van overheidsinformatie. Maar mocht het dan toch een keer misgaan, is het noodzakelijk snel in actie te komen, de schade zoveel mogelijk te beperken, voorzieningen weer hun werk te laten doen en de mogelijke daders op te pakken. En dat is precies waarmee het Nhtcc aan de slag gaat.”

In de nabije toekomst moet het duidelijk worden waar men bij de overheid terecht kan voor advies over mogelijke (ernstige) ict-misdaden of het doen van concrete meldingen over criminele en/of terroristische ict-incidenten. Dit is van groot belang als de overheid snel in actie wil komen als een ict-incident achter de rug is, het incident nog plaatsvindt en vooral om grote ict-problemen te voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik graag wil weten is waar ik dan criminaliteit kan melden. Zo ontving ik een e-mail met hierop de dringende boodschap om per omgaande creditcardgegevens en inlog gegevens voor electronic banking door te geven omdat anders onze bankrekening gevaar zou kunnen lopen.
Ik ben een tikkie te oud voor dit soort flauwekul, maar ik wil het wel graag ergens melden, omdat er altijd mensen zijn die er wéér intrappen. Misschien kunt u helpen, ik heb het inkomende bericht nog even bewaard.
Vat bedankt voor de moeite,

Hans Geurtsen
directeur
Mov'on Logistics BV
Hellevoetsluis
0181-390770

Het is heel mooi dat men dat wil doen. Helaas zal net als IRL het toch voor een deel blijven dat men achter de feiten aanloopt. Dat zal denk ik ook niet veranderen op korte termijn. Wat traceren betreft: ik denk dat alles staat of valt met de manier van loggen op de diverse systemen.

Groetjes,


Dennis

Ik wil dat criminaliteit stopt in Nederland...ik ben een onderzoek aan het doen over criminaliteit . Ik kan alle informatiesies gebruiken...dus als je iets over weet mail me aub...kurd1@live.nl

Criminaliteit vindt in mijn ogen haar oorsprong in een ongelijkmatige verdeling van
- werk
- geld / financiele lasten
- middelen
- welvaart.

Cyber-criminaliteit is hier een logische gevolg van. Denk je zelf eens in? Waarom gaan mensen crimineel gedrag vertonen? Wat is hun motivatie om dit te doen?

Wil je de wortel uit dit probleem trekken?
Dan kun je - volgens mij - als overhe(i)d(en) beter gaan werken aan een gelijkmatige verdeling van de welvaart in onze samenleving. Dan is er voor niemand nog een noodzaak om te stelen van een ander, wanneer iedereen in haar/zijn economische basisbehoefte is voorzien.

Dit soort vorm van criminaliteit bestrijding is net als "the war on terrorisme", gewoon
- de volgende stap in ?The Orwellian Big Brother Controlled State?
- een publiek excuus van de overheid om haar - eens vrij - burgers nog meer in de tang te kunnen houden
- een leuk werkgelegenheids project voor alle betrokken partijen,
- een verkwisting van de toch al zo schaarse belastinggeld
- de volgende structurele onruststook en angstzaai campagne,
om straks digital rights of free speech en een vrij toegankelijk internet nog verder af te knijpen, te censureren en belast-ing-baar te maken.


[Regeren is vooruitzien]
dus begin eens te werken aan een beleid waarbij de aanwezige welvaart gelijkmatig ?verdeeld? word over alle inwoners van ons land en je kunt "heerser" blijven spelen over een tevreden volk.

Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-05T12:10:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.