Prorail laat nieuw geosysteem voor BGT bouwen

ProRail heeft Crotec uit ’s-Hertogenbosch en Transfer Solutions uit Leerdam aangetrokken voor het realiseren van een geo-oplossing voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Op 1 januari 2016 treedt de Wet BGT in werking. ProRail heeft als bronhouder de wettelijke verplichting om uiterlijk 1 januari 2016 actuele gegevens aan te leveren.

De BGT moet uitgroeien tot de gedetailleerde grootschalige digitale hoofdkaart van Nederland. Alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen worden hier eenduidig op vastgelegd. Met de BGT wordt straks één geografische taal gesproken, luidt het ideaal.

Deze geografische basisregistratie wordt gevoed met data door zeven bronhouders. Om de samenwerking tussen het zevental te faciliteren is de stichting Samenwerkingsverband van Bronhouders BGT (SVB-BGT) opgericht. Deelnemers aan deze stichting SVB-BGT zijn de Unie van Waterschappen, het Inter Provinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Prorail. Ook de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Defensie en Economische Zaken maken deel uit van de stichting.

Systeem Prorail

Prorail heeft om aan de wettelijke verplichting te kunnen voldoen een proces gedefinieerd, waarbij de grootschalige basiskaart van de spoorbeheerder als authentieke bron van geo-informatie blijft fungeren én wordt geactualiseerd in directe relatie met de BGT. Hiermee wordt bereikt dat alle interne systemen en processen gebruik blijven maken van de actuele grootschalige basiskaart van Prorail, terwijl ook de BGT correct en actueel wordt gehouden in het kader van de leveringen aan de SVB-BGT.

Als basis voor deze oplossing wordt het standaardproduct C-SAM beheer BGT van Crotec toegepast voor de opbouw, samenvoeging, actualisatie, controle, beheer, opslag en levering van de Prorail BGT- objecten aan de SVB-BGT. Dat geldt voor zowel de initiële levering als alle toekomstige mutatieleveringen. Transfer Solutions draagt zorg voor de dataconversie en -synchronisatie in relatie tot Prorails grootschalige basiskaart.

Partners

Crotec en Transfer Solutions werken ook bij de stichting nauw samen bij de realisatie van het controle- en beheersysteem van de landelijke BGT. De kennis en kunde die Crotec en Transfer Solutions bij SVB-BGT hebben opgedaan met het verwerken van zeer complexe en omvangrijke BGT beheer- en mutatieprocessen vormen de basis voor de oplossing die beide bedrijven nu voor ProRail gaan ontwikkelen, implementeren en onderhouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-01T11:42:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.