RWS schroeft aantal externe ICT'ers terug

Rijkswaterstaat brengt het aantal externe ict'ers flink terug. De uitvoeringsorganisatie ziet de impact van ict en data op de werkzaamheden groeien en wil minder afhankelijk zijn van externe kennis en kunde op ict-gebied. Cio Perry van der Weyden vertelt in een interview met Computable dat het aantal wordt teruggebracht van vierhonderd naar 120 man.

'Met bijna een kwart aan externen was Rijkswaterstaat tot ongeveer twee jaar geleden erg afhankelijk van de kennis en kunde van externen’, vertelt hij in het Computable-interview. ‘We hadden op een gegeven moment zo’n vierhonderd externe ict’ers. De doelstelling is om dat aantal terug te brengen naar 120. We zitten nu op 220, dus we liggen goed op schema.’

Van der Weyden, die in 2014 aan de slag ging bij Rijkswaterstaat, schrijft in zijn i-Strategie dat de grote hoeveelheid inhuur in het verleden ertoe heeft geleid dat veel kennis niet voldoende is geborgd bij eigen personeel, vooral vanwege de snelle ontwikkelingen op it-vlak.

‘Om de kennis op kerntaken in huis te houden, worden vanaf 2015 binnen de informatievoorziening in principe geen kerntaken meer uitgevoerd door inhuur. Voor die taken wordt eigen personeel ingezet’, staat er in de plannen.

Kenniskloof

In de i-Strategie stelt hij bovendien dat er sprake is van een kenniskloof op het gebied van industriële automatisering. ‘De ontwikkeling binnen het werkveld van de informatievoorziening stelt eisen aan het kennisniveau en het actueel houden van deze kennis. Die kennis is noodzakelijk om inkoopstrategieën vorm te geven, marktpartijen (zowel iv-leveranciers als installatietechniek leveranciers opererend op het grensvlak daartussen) aan te sturen en in voorkomende gevallen de kennispositie van een system integrator-rol in te kunnen vullen.’

50 vacatures

Binnen het iv-domein werken zo’n elfhonderd medewerkers (ict’ers en dataverwerkers), maar er komen binnenkort ongeveer vijftig vacatures bij. ‘Het gaat bijvoorbeeld om project-, service- en appplicatiemanagers’, vertelt Van der Weyden.

Om de instroom van nieuwe mensen met de juiste vaardigheden te versnellen wordt geworven onder studenten. Dat gaat via projecten met hogescholen en universiteiten.

Standaardisatie

Van der Weyden: ‘Het beheer van wegen, waterwegen en werken zoals bruggen en sluizen omvat nog altijd veel civiele techniek, maar kennis van ict en data wordt steeds belangrijker.’

Eén van de terugkerende begrippen in zijn strategie is ‘standaardisatie’. Daarbij is het uitgangspunt: één functie, één applicatie. In de plannen staat bijvoorbeeld dat het aantal van achthonderd applicaties, dat op dit moment in gebruik is, in 2018 moet zijn gehalveerd. Ook de beheerlast moet de komende drie jaar met 10 procent omlaag.'

Van der Weyden: 'Dat betekent minder maatwerk. Maar er moet wel ruimte zijn voor innovatie. Op dat gebied liggen namelijk veel kansen om ons werk effectiever en kostenefficiënter te doen.’

Lees ook het hele interview met de cio van Rijkswaterstaat. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben wel benieuwd hoe ze nu om willen gaan met kennisborging en up to date houden van kennis van medewerkers. Anders zitten ze over enkele jaren weer met hetzelfde probleem...

i-Strategie :
- we snappen het niet bij RWS en externen wel, snel inhuren dus
- owow te afhankelijk, smijt ze er weer uit
- owjee, nu weer kenniskloof
- vlug vullen met nieuwe mensen, maar die zijn schaars en duur. laten we studenten nemen
- hee, ict is best belangrijk, laten we standaardiseren :-)
- 1 functie 1 applicatie, maar das dan weer duur met zoveel applicaties, minder applicaties dan maar.

studenten die minder appjes beheren.
maar goed, mijn auto rijdt nog altijd op tijd.

Gaan wij terug naar de DIV-structuur?

Dit lijken mij stappen in de goede richting.
Denk wel dat ze door zich te focussen op studenten een kans missen om ervaren mensen binnen te halen die hun kennis binnen de organisatie te verspreiden.

400 externen tegen, laten we voorzichtig zijn, een gemiddeld tarief van €70,- is een enorme kostenpost. Daar kun je met gemak twee keer zoveel vaste krachten voor aan het werk houden; pas afgestudeerden èn ervaren mensen welteverstaan.

Ik lees dit artikel daarom eerder als bericht over een bezuinigingsactie dan over een daadwerkelijk doordacht plan om IT en kennis intern te borgen.

400 externen tegen 70 euro per uur is 1.120.000 euro per week. Ben benieuwd wat daar allemaal voor geleverd wordt ;-)

Als je ze zelf in dienst hebt tegen 50k per jaar ongeveer gemiddeld kom je op 400k per week salaris. Je zou dan idd het dubbele aantal wedewerkers in dienst kunnen hebben.

Gut, die discussie weer eens... zeker einde jaar en budgettenseizoen?

Een gemiddelde externe kost tegenwoordig zelfs geen €70 meer maar ok, laten we dat even aanhouden. Een interne kost zeker niet de helft maar aan directe loonkosten iets van €48-55 per uur.
Daarbij komen dan nog het hebben van PZ, de lagere opbrengsten wegens kortere werkweken (1450 uur/jr overheid versus 1750-1800 in de detachering), en natuurlijk de investeringen in opleidingen en reserveringen voor als je ooit van iemand af wilt.
Die kosten komen er dus nog op en daarmee is het gat met die nare inhalige dure externen eigenlijk wel gevuld.

Vraag je dan nu eens af waarom externen al decennia niet intern willen worden: omdat de organisatie geen aantrekkelijke werkgever is voor mensen die iets kunnen en iets willen. Die gaan aan de slag voor een dienstverlener en worden verhuurd aan dit soort organisaties. Omdat ze iets kunnen wat die organisatie niet in huis heeft. En met de huidige beloningen en CAO's in overheidsland zal dat ook nog heel erg lang duren.
Het 'probleem' is geen probleem en los daarvan is het zelf gecreëerd...

Het is tegenwoordig met het nieuwe ontslagrecht natuurlijk veel beter om iemand in dienst te nemen immers kan je haar/hem dumpen wanneer je maar wil wat ze dus even flexibel maakt als externen maar dan voor een leuk preisje.@Tom: als we het over dezelfde aantallen (400) hebben, dan heb je een punt, al schat je de salarissen dan wel behoorlijk hoog in, vind ik. (En dat illustreert meteen de verwende inhuur-ICT'er, die kennelijk niet meer voor een alleszins fatsoenlijk salaris van 50-60K aan de slag wil.)

Ik lees echter in het artikel dat we het hooguit over de helft hebben. Bezuiniging dus.

@Tom: als we het over dezelfde aantallen (400) hebben, dan heb je een punt, al schat je de salarissen dan wel behoorlijk hoog in, vind ik. (En dat illustreert meteen de verwende inhuur-ICT'er, die kennelijk niet meer voor een alleszins fatsoenlijk salaris van 50-60K aan de slag wil.)

Ik lees echter in het artikel dat we het hooguit over de helft hebben. Bezuiniging dus.

@hk: nee joh, dat zijn echt de gemiddelde loonkosten van gemiddelde IT-organisaties die veel of alles intern doen. En het maakt ook niet veel uit in welke branche.
Je moet rekenen op bruto-bruto kosten, dus inclusief werkgeverslasten, pensioenbijdragen, bijdragen ziektekostenverzekering en andere verplichte of gekozen collectieve faciliteiten waar jij en ik niet veel van terugzien op ons loonstrookje.
50-60k als bruto salaris is netjes en leuk maar dat wil je dan wel elke maand vast ontvangen. Je hebt immers ook zo je vaste lasten en de koters willen eten. Dat betekent dat de werkgever daar rekening mee moet houden voor als je niet facturabel bezig bent. En dat er een kantoor met verkopers, HRM (dus toch), administratie etc moet zijn. Ben je je eigen baas dan zul je dat zelf allemaal doen in niet-billable uren; meestal 20% (1 dag/week). En daarom werken ZZP-er van die lange dagen en vragen detacheerders van die 'schofterige' tarieven. De geachte ingehuurde IT'er wordt boos aangekeken maar als noch hij zelf noch zijn werkgever deze sommetjes maken dan is het vlot over met de winkel.

@Tom,
Helemaal mee eens.
@hk, als je 70 euro per uur verdien als zzp, dan zit je op 115.000 euro pj, als je dan al je onkosten er af haalt hou je een belastbaar inkomen over van 50-60k.hoezo verwende inhuur?!?!

Zo wie zo een non dicussie, intern/extern.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-05T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.