Archief Stadsregio Rotterdam is verhuisd naar e-Depot

Dit artikel delen:

Stadsregio Rotterdam heeft zijn elektronische duurzaam te bewaren archiefbescheiden overgebracht naar het e-Depot van het Stadsarchief Rotterdam. De Stadsregio werkte al geruime tijd volledig digitaal, maar is met ingang van 1 juli 2016 opgehouden te bestaan als bestuursorgaan. De archiefbescheiden moeten volgens wettelijke verplichting beschikbaar blijven voor burgers en onderzoekers en zijn daarom overgebracht naar een archiefbewaarplaats, in dit geval het e-Depot van het Stadsarchief Rotterdam.

De digitale stukken van de stadsregio waren opgeslagen in het documentbeheersysteem OpenText eDocs. Na een moderniseringsslag op de vereiste metadata en een conversie naar een archiefwaardig bestandformaat werden alle over te dragen stukken geschikt gemaakt voor overdracht. De voorbereidingen, waarbij ook it-partner One Fox betrokken was, hebben drie maanden geduurd. Volgens Stadsregio Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam betreft het de eerste overbrenging van een digitaal duurzaam te bewaren archief naar een e-Depot in Nederland.

Het Stadsarchief heeft voor de overdracht een eigen organisatie-specifiek toepassingsprofiel gemaakt, een uitwerking van de landelijke TMLO-standaard (Toepassingsprofiel Metadata Lokale Overheden), waarin de minimaal aan te leveren metagegevens en de structuur uitgewerkt zijn.

Stadsregio Rotterdam was een samenwerkingsverband van vijftien gemeenten in de regio Rijnmond. Na de opheffing worden de taken en verantwoordelijkheden nu behartigd door Metropoolregio Rotterdam Den Haag. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-15T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.