Computercriminaliteit-wet III is een feit

Dit artikel delen:
Aanpakken cybercrime

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dat de opsporing en vervolging van computercriminaliteit versterkt, is door de Tweede Kamer aangenomen. Politie en justitie mogen straks heimelijk en op afstand onderzoek doen in computers. Ook krijgen opsporingsambtenaren de ruimte om gegevens ontoegankelijk te maken of te kopiëren. Daarnaast mogen ze communicatie aftappen of observeren.

Voor alle onderzoekshandelingen geldt dat er een machtiging nodig is van de rechter-commissaris, op verzoek van de officier van justitie. Ook wordt de inzet van de bevoegdheid getoetst door de Centrale Toetsingscommissie, een adviesorgaan binnen het Openbaar Ministerie.

Virtueel lokprofiel

De aangenomen wet voorziet in meer bescherming voor minderjarigen. Het wordt mogelijk lokpubers in te zetten om de opsporing en vervolging van ‘groomers’, die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken. Tot nu toe kon de Nederlandse politie weliswaar lokpubers (volwassen politierechercheurs die zich voordoen als minderjarigen) inzetten, maar de ingezamelde informatie had geen waarde, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. Het ging immers niet om echte minderjarigen.

De Nederlandse politie kan nu ook Sweetie gaan inzetten, een virtueel lokprofiel bij de opsporing en mogelijke berechting van online kindermisbruikers, zo meldt Terres de Homes. Sweetie is een virtueel Filipijns tienjarig meisje dat door Terre des Hommes is ontwikkeld. Ze ontmaskerde in 2013 in tien weken tijd wereldwijd duizend individuen uit 71 landen die op zoek waren naar seks met kinderen. Hans Guijt, projectleider van Sweetie: ‘Het is de enige manier om effectief en efficiënt webcamkindersekstoerisme te stoppen. Je moet zelf online gaan.'

Malafide verkoop en heling

Daarnaast kunnen malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, nu strafrechtelijk worden vervolgd. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar. De strafbaarstelling dient om ook strafvervolging te kunnen instellen tegen degene die over gegevens van anderen beschikt zonder dat bewezen kan worden dat hij zelf die gegevens heeft overgenomen.

Wet Computercriminaliteit III

De Wet Computercriminaliteit III is eind 2015 ingediend door het Openbaar Ministerie. De wet biedt essentiële bevoegdheden voor de opsporing en vervolging van (cyber)criminaliteit. Deze wet voor de opsporing van (computer)criminelen stelt de heling van gegevens strafbaar. Tevens creëert deze een bevoegdheid voor opsporingsambtenaren om de computer van criminelen binnen te gaan, om ernstige strafbare feiten op te sporen en tegen te gaan dat (computer)criminelen meer ernstige feiten plegen.

Bovendien stelt de wet het strafbaar om (online) minderjarigen te benaderen en een afspraakje met ze te maken voor 'real life' seks. De wet maakt daarmee eerder ingrijpen bij digitale kinderlokking (‘grooming’) en de inzet van een lokpuber (agent die zich uitgeeft voor een minderjarige) online mogelijk. Daarnaast wordt het met de wet ook strafbaar om op internet goederen en diensten te koop aan te bieden zonder te leveren. Tot slot bouwt de wet de bevoegdheden van de officier van justitie uit om te bevelen dat gegevens op internet ontoegankelijk worden gemaakt. Dat gebeurt altijd met machtiging van de rechter-commissaris.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-21T11:11:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.