Operatie BRP ontspoort opnieuw

Plasterk informeert Tweede Kamer 'zo spoedig mogelijk' over oorzaken en meerkosten

Dit artikel delen:
Subsidie

Demissionair minister Ronald Plasterk laat nader onderzoeken waarom Operatie Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) opnieuw vertraging oploopt en meer geld gaat kosten. Dat heeft hij in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, daar waar hij eigenlijk een voortgangsrapportage had moeten overleggen. Die is nu uitgesteld. De BRP moet de opvolger worden van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

De Basisregistratie Personen (BRP) moet dé basisregistratie worden voor persoonsgegevens binnen het stelsel van basisregistraties bij de overheid. De Nederlandse overheid gaat de gegevens die in de BRP worden geregistreerd, gebruiken. De kosten voor de BRP en haar voorloper - het project mGBA - bedragen zeker al ruim tachtig miljoen euro.

Minister Plasterk schrijft in zijn brief dat in de afgelopen periode de jaarlijkse herijking plaatsvond van de planning voor de Operatie BRP. 'Ik moet constateren dat deze herijking onder meer een aanzienlijke uitloop in tijd en in kosten aan het licht brengt. Dit geeft mij aanleiding tot nader onderzoek en beoordeling. Dat is nu gaande.'

Ook het Bureau ICT-toetsing (BIT) werkt op dit moment aan een advies over de Operatie BRP en de in beheername daarvan. Dit was al eerder door Plasterk aangekondigd. Het advies van het BIT zal binnen enkele weken gereed zijn, aldus de minister. 'Vervolgens zal ik zo spoedig mogelijk de Tweede Kamer informeren over de oorzaken van de vertraging en meerkosten alsmede over de te nemen acties, mede in het licht van het door het BIT gegeven advies.'

Onder curatele

Eind februari nam de Tweede Kamer een motie aan, waarbij de regering de Kamer voortaan 'terstond' moet informeren over wijzigingen in de Operatie BRP. De motie houdt tevens in dat bij wijzigingen de Kamer een geactualiseerde planning inclusief eventuele financiële consequenties krijgt toegestuurd. Die motie van VVD en CDA kwam er omdat Kamerleden maken zich grote zorgen over de toekomst van de BRP, een miljoenenproject dat al een ruime uitloop kent qua planning en budget. Plasterk liet zich ontvallen dat hij ervan overtuigd is dat de BRP er komt, maar niet weet wanneer.

Kamerleden krijgen vanwege de aangenomen motie, waarmee de bewindsman feitelijk onder curatele is gesteld, sneller inzicht krijgen in de gevolgen van een wijziging voor de planning qua tijd en budget. Nu gaat er soms een jaar overheen eer het ministerie van BZK de planning heeft bijgewerkt. Afgelopen najaar bleek bijvoorbeeld dat de codegeneratoren van de BRP waren vernieuwd, maar dat pas komend april in een nieuwe voortgangsrapportage duidelijk zou worden wat de exacte consequenties voor de planning en het budget zijn. Uit de brief van Plasterk blijkt nu dat die gevolgen nog steeds niet in kaart zijn gebracht, maar wel dat er sprake is van hogere kosten en meer vertraging.

Skelettransplantatie

Aan de oorsprong van de motie liggen Kamervragen die De Caluwé begin december aan de PvdA-bewindsman stelde. Die gingen met name over de stiekeme vernieuwing van de codegeneratoren van de BRP. Dat was weer geconstateerd door ict-overheidsexpert René Veldwijk die daarover het opiniestuk Een skelettransplantatie voor de BRP schreef voor Computable. Plasterk wuifde de kritiek op de gang van zaken echter steeds weg.

Veldwijk deed eerder de voorspelling dat de BRP in de huidige vorm er nooit zal komen. De huidige brief van Plasterk aan de Tweede Kamer ziet hij dan ook als een signaal dat zijn voorspelling uit zal komen.
'Het trieste van deze zaak is dat talloze mensen binnen de overheid eigenlijk al lang weten dat dit project niet gaat slagen. Sterker nog, nadat de commissie Elias het project vernietigend had beoordeeld, had iedereen dit kunnen weten. Maar er is niemand die de stekker eruit heeft getrokken, ook de Kamer niet.'

Tijdbalk

Wie een beeld wil krijgen van de ontwikkelingen rond de mGBA/BPR kan terecht op deze tijdbalk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nee. Het trieste is niet dat het project niet gaat slagen. Het trieste is dat er tientallen miljoenen aan belastinggeld verkwanseld worden aan een mislukt project. Belastinggeld waar uiteindelijk niemand verantwoording voor zal dragen.

Uiteindelijk zal de opvolger van Plasterk de stekker uit het project trekken met als redenatie dat het beter is om niet langer met de bagage van 7 jaar (!) werk door te gaan omdat inmiddels de technologie veranderd is of iets dergelijks. De opvolger kan naar de voorgangers wijzen als politiek verantwoordelijk, en verder zal er werkelijk niemand zijn die op welke wijze dan ook aansprakelijk wordt gesteld voor deze puinhoop.

Dubbeltriest is dat er al eerder met hoge precisie een dergelijke brief is voorspeld. Weliswaar door "niet de meest gezaghebbende persoon" René Veldwijk (zie voor de bron van deze kwalificatie www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/5420191/250449/minister-plasterk-wuift-kritiek-op-brp-weg.html )

Doorgaans krijgen bewindspersonen van mij respect om het werk dat zij doen en in moeilijker situaties het voordeel van de twijfel, maar in dit geval minister Plasterk: onbegrip, spot en hoon!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-26T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.