Udo Groen leidt verkenning herstart BRP bij VNG

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt Udo Groen aan als programmadirecteur aan voor de verkenning naar een Gemeentelijke Verenigde Registratie van persoonsgegevens (GVR). Dit zou een herstart betekenen van de stopgezette Basisregistratie Personen (BRP) maar dan alleen onder gemeentelijke vlag. Groen is een in te huren ad-interim bestuurder die onder andere bij Wigo4it en Prorail heeft gewerkt.

De gemeentes en de VNG zijn verbijsterd over het stopzetten van de operatie BRP (oBRP) afgelopen juli door minister Ronald Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Aan de oBRP is zo'n honderd miljoen gespendeerd; BZK trok de stekker er uit na een vernietigend rapport van het BIT. Volgens de gemeenten en de VNG kan het systeem afgebouwd worden. VNG is daarop met onder meer de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven gaan onderzoeken of ze het project voor een nieuwe basisregistratie persoonsgegevens weer op gang kan krijgen.

Verschillende bronnen melden aan Computable dat Udo Groen (1964) is aangetrokken om deze verkenning naar een Gemeentelijke Verenigde Registratie van persoonsgegevens (GVR) te leiden. Groen is een ervaren bestuurder/directeur en zelfstandig adviseur in het (semi-)publieke domein. Hij werkte onder meer bij Ernst & Young Consulting, Prorail, SVB en de gemeente Groningen en heeft leiding gegeven aan verschillende ict-projecten. Hij was tot voor kort interim algemeen directeur bij Wigo4it, de coöperatie van de sociale diensten van de vier grote steden voor ict.  

Twee miljoen

In de GVR-verkenning wordt onder meer onderzocht of onderdelen van de stopgezette BRP herbruikbaar zijn voor de bouw van een nieuwe burgerlijke basisadministratie onder gemeentelijke vlag. De VNG huurt daarvoor een groot deel van het team in dat bij het programmabureau oBRP verantwoordelijk was voor ontwikkel- en migratiewerkzaamheden om te zorgen dat het tot nu toe verrichte (denk)werk niet verloren gaat. Verder komt er naast programmadirecteur Groen ook nog een programmamanager, maar wie dat is, is nog niet bekend. De VNG reageert noch op vragen over Groen noch op vragen over andere vacatures. 

De VNG heeft voor deze verkenning en inhuurwerkzaamheden een budget van twee miljoen euro vrijgemaakt vanuit het programma 'Samen Organiseren'. Volgens een woordvoerder klopt dat laatste  echter niet, maar hij kan niet aangeven uit welk niet daartoe bestemd potje dit geld wel is vrijgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-10T11:46:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.