SP: Onwenselijk dat VNG zelf doorgaat met BRP-project

Kamervragen over houding BZK en GPL-licentie voor code

Dit artikel delen:
Vragen

De SP vindt het onwenselijk dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op eigen houtje verder gaat met de doorontwikkeling van het BRP-project terwijl men juist de stekker er uit heeft getrokken. Tweede Kamerlid Maarten Hijink wil van demissionair minister Ronald Plasterk van BZK weten welke stappen hij heeft genomen om de VNG van dit idee te weerhouden.

SP-Kamerlid Hijink heeft aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een aantal schriftelijke vragen gesteld, naar aanleiding van berichtgeving in Computable over dat gemeenten samen met de VNG doorgaan met het ontwikkelen van een nieuw systeem voor de Basisregistratie Personen.

Hijink vindt dit een onwenselijke gang van zaken; het Ministerie heeft immers niet voor niets het hele project afgelopen juli stilgezet? Hij wil van de minister weten wat die gaat doen om de plannen van de VNG een halt toe te roepen. Daarnaast vraagt hij of de VNG inmiddels al de voor een deel gebouwde BRP-software van BZK heeft gekregen of nog gaat krijgen.

Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer eerder toegezegd de BRP-code te openbaren. Hijink wil nu van de bewindsman horen of het openbaar maken van de BRP-code zal gebeuren onder de open source GPL-licentie. 'Deelt u de mening dat openbaarmaking onder de GPL-licentie niet alleen vrije toegankelijkheid garandeert maar ook de plicht voor potentiële ontwikkelaars om eventuele wijzigingen aan de software direct te publiceren?', is zijn aanvullende vraag.

Mocht de bewindsman niet kiezen voor een GPL-licentie dan wil Hijink weten welke vorm hij dan wel kiest. 'Welke garanties zijn er in dat geval voor transparantie en het voorkomen dat partijen als de VNG achter de schermen aan de ontwikkeling van BRP doorwerken', luidt zijn slotvraag.

GVR

VNG onderzoekt met onder meer de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven of het project voor een nieuwe basisregistratie persoonsgegevens weer op gang geholpen kan worden. Uit een vaag programmabudget is voor de komende maanden al twee miljoen vrijgemaakt. Er is al een programmadirecteur aangetrokken voor dit doorstartprogramma GVR (Gemeentelijke Verenigde Registratie van persoonsgegevens), te weten zzp’er en ex-topambtenaar Udo Groen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-23T11:49:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.