VNG sluit herstart GVR nagenoeg uit

Grootschalige vrijgave broncode oBRP komt te laat

Dit artikel delen:
Development Ontwikkelplatform

De kans is klein dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) het project Gemeentelijke Verenigde Registratie van Persoonsgegevens (GVR) nieuw leven inblaast, nu het merendeel van de nog niet openbaar gemaakte bestanden van de laatste versie van de broncode van Operatie Basisregistratie Personen (oBRP) alsnog wordt gepubliceerd. Het zou veel moeite kosten om de benodigde deskundigheid weer bij elkaar te brengen.

Staatsecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil voor 31 maart 2018 het merendeel van de nog niet openbaar gemaakte bestanden van de laatste versie van de broncode van Operatie Basisregistratie Personen (oBRP) alsnog publiceren. Inclusief de bijbehorende functionele en technische documentatie. Begin december 2017 bleek dat BZK uit zogenaamde privacy- en veiligheidsrisico’s een aanzienlijk deel van de door de oBRP geproduceerde code en documenten niet op het softwareplatform Github openbaar had gemaakt. Ondanks de belofte aan de Tweede Kamer om dit wel te doen.

Uit een nadere analyse door Jan Gudde, chief information officer (cio) van BZK, blijkt namelijk dat slechts een beperkt deel van de nog niet gepubliceerde bestanden om veiligheidsredenen niet kan worden vrijgegeven. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft geen bezwaar tegen vrijgave.

Ontmanteling

Nadat minister Plasterk van BZK vorig jaar juli de stekker uit de oBRP had getrokken, startten de gemeenten en VNG het project Gemeentelijke Verenigde Registratie van Persoonsgegevens (GVR). De GVR had als doel te onderzoeken of het realiseren van een gemeentelijke verenigde registratie van persoonsgegevens, waarbij gebruik zou worden gemaakt van de producten van Operatie BRP, mogelijk was. Doordat het ministerie toen maar een klein deel van de producten beschikbaar wilde stellen, was volgens de VNG hergebruik om de GVR te realiseren niet meer mogelijk en is het project afgelopen december gestopt.

Op de vraag of de VNG het project nieuw leven inblaast nu bijna alle BRP-code vrijkomt, laat zegsvrouw Esther Verhoeff weten: 'Het team is ontmanteld en het zal weer veel moeite kosten om de deskundigheid opnieuw bijeen te brengen om alsnog het onderzoek af te maken dan wel de GVR te realiseren. Het had mooi geweest als de broncodes eerder waren vrijgegeven.' De VNG had voor de GVR-verkenning en inhuur van personeel in 2017 een budget van twee miljoen euro vrijgemaakt en ook uitgegeven.

Eigen initiatief

De VNG ziet nog wel een lichtpuntje. 'In het regeerakkoord wordt BRP wel weer genoemd. Het is voor ons nu wachten op actie door de staatssecretaris', aldus de woordvoerster. Knops wacht op zijn beurt de uitkomsten af van twee lopende onderzoeken: een studie naar de toekomstvastheid van de centrale voorzieningen van de huidige BRP (voorheen GBA) en een evaluatie met feitenrelaas over het gesneefde oBRP. Beide onderzoeken worden naar verwachting volgende maand afgerond.

Bronnen binnen de gemeentewereld melden overigens dat er wel degelijk ambtenaren zijn die de BRP-code (willen gaan) bekijken en nadenken over het opnieuw tot leven wekken van de GVR. Dit is dan op eigen initiatief; hun tijd wordt niet meer vergoed door het programma. Want, zoals de woordvoering van Haarlem - een van de genoemde gemeenten waar ambtenaren zich met de GVR zouden bezighouden - officieel meldt: 'Dit klopt niet. De gemeente Haarlem zet zich niet meer in voor het project GVR na het stopzetten door de VNG in december vorig jaar. Voor een eventueel vervolg of nadere informatie verwijzen wij u door naar de VNG.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Citaat uit het artikel: "De VNG had voor de GVR-verkenning en inhuur van personeel in 2017 een budget van twee miljoen euro vrijgemaakt en ook uitgegeven".

Dit roept bij mij een simpele vraag op voor de VNG:
Dus de verkenning die op zijn vroegst in augustus 2017 gestart is, en in december 2017 gestopt, heeft al 2 miljoen gekost. Wat had een werkelijke doorstart dan nog aan extra miljoenen gemeenschapsgeld gekost? 10, 25, 50 of nog meer?
Ik mag toch aannemen dat de VNG een eindbedrag voor het totale project in het hoofd had voordat er met deze verkenning gestart werd. Of was de VNG bereid daar een oneindige hoeveelheid geld in te blijven storten tot het klaar was. Dus: Hoeveel had het project maximaal mogen kosten volgens de VNG?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-20T10:42:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.