Inzendingen voor Stuiveling Open Data Award geopend

Prijs is voor toepassing die het best gebruikmaakt van open data overheid

Dit artikel delen:
troffee

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) reikt dit jaar voor de derde keer de Stuiveling Open Data Award uit. De award beloont de beste website of app die gebruikmaakt van open data van de overheid met twintigduizend euro. Het inzenden of nomineren van toepassingen kan tot en met 5 september.

De Stuiveling Open Data Award (Soda) is in het leven geroepen om het innovatief gebruik van open data te stimuleren en wil de mogelijkheden van het werken met open data zichtbaar maken. Immers, open data zijn overal: bij het navigeren in het verkeer, voor buienradar of voor ov-informatie. Of als bij het opvragen van informatie over zorg, onderwijs en overheden.

Achterliggende gedachte is dat het kabinet zoveel mogelijk data vrij beschikbaar wil stellen, met inachtneming van de privacy. Staatssecretaris Knops vindt het belangrijk dat open data vindbaar en bruikbaar zijn. ‘Dat komt innovatie ten goede en kan bijdragen aan maatschappelijke, democratische en economische meerwaarde.’

Award

De wedstrijd staat open voor publieke en private organisaties en privépersonen die een nieuwe of bestaande toepassing hebben gemaakt waarin open data van de Nederlandse overheid een rol speelt, zoals een website, app of visualisatie. De uitreiking door staatssecretaris Knops vindt plaats op 4 oktober tijdens de Innovation Expo in Rotterdam. Aan de award is twintigduizend euro verbonden voor de verdere investering in en ontwikkeling van de toepassing, waarbij (her)gebruik van open data voorop staat.

De jury van Soda2018 bestaat uit voorzitter Arno Visser (Algemene Rekenkamer), Marianne Linde (gemeente Tilburg), Marleen Stikker (Waag Society), Michiel Leenaars (Internet Society Nederland), Paul Geurts van Kessel (winnaar Soda2016) en Ramona de Jong (winnaar Soda2017).

Zie de website van Soda voor meer informatie over deelname.

Soda

De Soda draagt de naam van de vorige president van de Algemene Rekenkamer, Saskia J. Stuiveling. Zij was een warm pleitbezorger van open data. De eerste Soda werd in 2016 uitgereikt aan startup Greenhome. Hun Huisscan geeft woningeigenaren snel en eenvoudig inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor hun specifieke woning op basis van open data. In 2017 won ‘Wat kost mijn zorg?’ van de Consumentenbond, een toepassing die transparantie in de zorg stimuleert. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-18T11:37:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.