BAG-software ziet licht uit onvrede marktsituatie

Processfive bouwt Vertex Objecten samen met zes gemeenten

Dit artikel delen:

Softwarebedrijf Processfive heeft samen met zes gemeenten - Den Haag, Nijkerk, Meppel, Rotterdam, Schiedam en Zaanstad - een applicatie ontwikkeld voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Het initiatief is ontstaan uit ontevredenheid met het huidige BAG-aanbod. Veel gemeenten vinden dit technologisch sterk verouderd en te duur. Bovendien hebben zij last van een toenemende leveranciersafhankelijkheid.

De BAG bevat alle adressen en gebouwen van Nederland en wordt voor vrijwel elk gemeentelijk proces gebruikt. Maar ook hulpdiensten, nutsbedrijven en instanties als de Kamer van Koophandel raadplegen de BAG regelmatig.

Processfive heeft gebaseerd op zijn dataplatform Vertex de afgelopen twaalf maanden een BAG-applicatie ontwikkeld. Dit heeft de softwareontwikkelaar uit Alphen aan den Rijn gedaan in samenwerking met BAG-beheerders van de gemeenten Den Haag, Nijkerk, Meppel, Rotterdam, Schiedam en Zaanstad.

Volgens Maarten Stam van Processfive sluit de nieuwe BAG-software Vertex Objecten daardoor goed aan op de praktijk. De beheerders gaven bijvoorbeeld aan hoe het aantal handelingen is te verminderen. Hij stelt dat het gebruik van Vertex Objecten gemeenten daardoor veel tijd bespaart.

Bovendien zijn in de applicatiedata, proceslogica en user interface gescheiden. Daardoor kunnen applicaties van andere leveranciers hiermee ook mutaties doorvoeren. Tevens zijn andere databronnen te koppelen. Denk aan systemen voor vergunningen, zaken, belastingen, documentmanagement en de basisregistraties WOZ (Waardering Onroerende Zaken) en BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie). Het maakt integraal objectbeheer mogelijk.

Stam noemt verder als voordelen dat de software makkelijk in gebruik is door een strakke vormgeving, realtime-3d-registratie kent en webgebaseerd is. Hij claimt dat Vertex Object is ontwikkeld volgens de 'Common Ground'-gedachte: het realiseren van een gemeentelijke informatievoorziening waar data makkelijker en beter zijn te ontsluiten om onder meer een 'vendor lock-in' tegen te gaan.

Verouderd

Momenteel bieden zo'n tien leveranciers BAG-applicaties aan. Dat zijn Centric, Geotax, Pinkroccade, Vicrea, Giskit, Gouw IT, Geoborg/Hawar IT, The Pebbles Group en Dataquint. Onder gemeenten bestaat echter ontevredenheid over de technische verouderde staat van menig applicatie. Daarbij is er sprake van een 'vendor lock-in': gemeenten zijn afhankelijk van de softwareleveranciers die de afgelopen jaren regelmatig eenzijdig de tarieven hebben verhoogd. Bekende voorbeelden zijn Pinkroccade en Vicrea.

De huidige marktsituatie is voor het zestal gemeenten reden deel te nemen aan het BAG-ontwikkelproject van Processfive. Daarbij speelt mee dat er op 1 juli vorig jaar  wijzigingen in de wet- en regelgeving van de BAG in werking zijn getreden. Die wijzigingen worden via een stappenplan doorgevoerd; eind 2019 moet dit proces zijn afgerond.

Deze BAG 2.0 is voor gemeenten aanleiding om naar nieuwe software te kijken, zoals bij de gemeente Rotterdam. 'Wij betalen veel voor gedateerde technologie en waren afhankelijk van één leverancier: dat wilden we niet langer', aldus procesmanager stadsbeheer Pieter de Ruijter. 'We zijn dan ook blij dat Processfive samen met ons en vijf andere gemeenten een eigentijdse oplossing heeft ontwikkeld. Bovendien zijn we hierdoor niet meer buitenproportioneel afhankelijk van kostbare licenties en updates.' De oplossing Vertex Objecten is ook door andere gemeenten aan te schaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-06T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.