AP: Fiscus heeft databeveiliging nu wel op orde

Dit artikel delen:
Security

De afdeling Datafundamenten & Analytics van de Belastingdienst heeft de gebrekkige databeveiliging inmiddels op orde. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vandaag na onderzoek. Begin 2017 bleek dat er gaten in het autorisatieproces zaten, waardoor medewerkers data van burgers en bedrijven op eigen gegevensdragers konden zetten.

Datafundamenten & Analytics ondersteunt de Belastingdienst sinds 2015 bij belastingheffing, inning en klantinteractie. Dit gebeurt aan de hand van big data en artificial intelligence. Begin 2017 meldde tv-programma Zembla dat de databeveiliging er rammelde. Dit leidde tot Kamervragen en onderzoeken, waaronder twee van de AP. Ook kreeg de ‘analytics'-organisatie een nieuwe directeur, Hans Timmermans, waarmee Computable kortgeleden uitvoerig sprak.

De privacywaakhond concludeerde in 2017 dat data ongemerkt konden worden gekopieerd en geëxporteerd. Door onvoldoende periodieke controle op de logging kon de Belastingdienst niet achterhalen of en wie data onrechtmatig buiten de organisatie bracht. De dienst kon evenmin uitsluiten dat medewerkers toegang hadden tot data die niet strikt noodzakelijk waren. Het beheer van autorisaties was namelijk ontoereikend.

'Belangrijke verbetermaatregelen'

"Informatiebeveiliging vraagt om een continu proces"

Inmiddels heeft de afdeling Datafundamenten & Analytics ‘belangrijke verbetermaatregelen’ genomen, schrijft de AP nu. De organisatie deed vervolgonderzoek om te achterhalen of de situatie is verbeterd. ‘Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat die gegevens zorgvuldig worden beveiligd’, meldt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP. ‘Informatiebeveiliging vraagt om een continu proces. Wij moedigen de Belastingdienst aan om steeds opnieuw risico’s en maatregelen te herbeoordelen.’

In een openhartig interview met Computable vertelt de huidig directeur van Datafundamenten & Analytics Hans Timmermans dat databeveiliging cruciaal is. ‘We nodigen ook zelf externe partijen uit om ons hierop te controleren. We zijn voortdurend op zoek naar de dialoog en willen blijven leren en verbeteren.’

Epicentrum van toegepaste ai

In vergelijking met andere overheidsinstanties is de fiscus vergevorderd met de inzet van artificial intelligence (ai). Bijvoorbeeld met algoritmes die uit big data fraude herkennen en het contact met de burger verbeteren. Timmermans omschrijft de Belastingdienst als epicentrum van toegepaste ai in Nederland.

Lees hier het volledige interview met Hans Timmermans, directeur Datafundamenten & Analytics bij de Belastingdienst

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-16T15:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.