Overheid weigert betaling losgeld aan criminelen

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid betaalt geen losgeld aan cybercriminelen. Ze laat zich bij ransomware-aanvallen niet afpersen. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is niet ingegaan op de eis van de criminelen om losgeld te betalen voor het vrijgeven van bestanden. Dit meldt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aan de Tweede Kamer.

Het is niet altijd zo geweest dat de overheid weigert losgeld te betalen. Bij de ransomware-aanval op de Universiteit Maastricht, eind 2019, werd dit nog wel gedaan. Maar inmiddels is betaling voor de overheid taboe.

Van Engelshoven reageert op de ransomware-aanval op de systemen van de NWO, eerder deze maand. Inmiddels is deze organisatie, samen met het bedrijf Northwave en SURFcert, bezig met het onderzoek naar de impact van de hack en met het herstel van de bestanden en systemen. Over de voortgang weigert Van Engelshoven mededelingen te doen.

Niet toegankelijk

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de politie zijn geïnformeerd over de zaak. Door deze aanval zijn de applicaties op het netwerk van NWO momenteel niet toegankelijk. De afhandeling van subsidieaanvragen staat stil.

Gisteren werd bekend dat de hackersgroep DoppelPaymer op het Darkweb is begonnen met het lekken van interne NWO-documenten. De criminelen proberen zo extra druk te zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-26T10:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.