NS pakt graffiti aan met drones, sensors en app

Dit artikel delen:

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan internationaal voorop in aanpak van graffiti op treinen. De vervoerder test verschillende technische hulpmiddelen zoals drones, sensoren, slimme camera’s, beeldherkenning en een app. Zo moet de jaarlijkse schade die in de miljoenen loopt, worden terug gedrongen.

"Het aantal m2 graffiti op treinen is in vijf jaar met 65 procent gegroeid. "

In 2020 liep de schade voor het schoonmaken en opnieuw spuiten van treinen op tot tien miljoen euro, stelt de NS in een bericht over de aanpak van graffiti. Bovendien zijn de treinen die schoongemaakt worden uit de dienstregeling en rijdend materiaal is schaars. Uiteindelijk zijn de reizigers dus de dupe.

De NS gaat nu internationaal voorop in een coalitie die onderzoek doet naar de aanpak van die problemen en schuwt technische hulpmiddelen niet. De vervoerder test onder meer camera’s die bij een beweging een melding geven. Ook worden sensoren gebruikt die beweging, het geluid van een spuitbus en het vrijkomen van drijfgassen waarnemen. Er wordt ook getest met drones die misdrijven vastleggen op video en waarbij de beelden kunnen helpen bij de opsporing van vandalen.

Databank

In een nieuwe app voor medewerkers kan graffiti-schade direct worden gemeld en wordt aan de achterkant een database opgebouwd. Met beeldherkenning en artificiële intelligentie (ai) kunnen patronen herkend worden en daders worden opgespoord. Door het verzamelen en combineren van alle beschikbare informatie ontstaat een landelijke graffiti-databank die inmiddels bestaat uit ruim twee miljoen foto’s.

Volgens de spoorwegen is in 2020 ruim 142.000 vierkante meter graffiti aangebracht op de buitenkant van treinen. Dat is een toename van 65 procent sinds 2015. Door samen met de politie zoveel mogelijk informatie te verzamelen en het vroegtijdig ontdekken van vandalisme centraal te stellen, hopen beide organisaties de problemen aan te pakken en die getallen omlaag te krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-18T18:13:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.