EC maakt alle eigen broncodes openbaar

Dit artikel delen:

Het hoofdgebouw van de Europese Commissie in Brussel.

De Europese Commissie stelt de broncode van al haar softwaretoepassingen kosteloos beschikbaar voor derden. De opensource-software komt terecht in één openbaar register, wat hergebruik en doorontwikkeling makkelijker maakt. Dit meldt de commissie deze week. Honderden broncodes worden al langer gedeeld met de opensourcegemeenschap.

Het is de bedoeling dat de Europese Commissie alle software die in haar opdracht werd ontwikkeld, in één enkel register plaatst. Het register, waarvan de locatie nog niet bekend is, fungeert als online-toegangspunt voor de broncodes en bijbehorende informatie. Voordat de codes worden vrijgegeven, controleert de commissie alles op aspecten zoals veiligheid, privacy, databescherming en intellectueel eigendomsrecht van derden.

De commissie gebruikt veel software die in opdracht van haar is geschreven. Honderden daarvan zijn al langer beschikbaar als opensource. Nu volgt de rest. Voorbeelden van toepassingen waarvan de broncode terechtkomt in het nieuwe register, zijn Esignature en Leos. Esignature is een reeks instrumenten en diensten die overheden en bedrijven helpen bij de ontwikkeling en verificatie van elektronische handtekeningen die in alle lidstaten rechtsgeldig zijn. Leos is software om wetteksten op te stellen.

Rendement en veiligheid

"Bundeling van inspanningen en co-creatie verlagen de kosten voor de samenleving"

Volgens de commissie leveren investeringen in opensource gemiddeld vierdubbel rendement op. 'De bundeling van inspanningen om de software te verbeteren en de co-creatie van nieuwe functies verlagen de kosten voor de samenleving, aangezien we ook profiteren van de verbeteringen van andere ontwikkelaars', meldt begrotingscommissaris Hahn.

Daarnaast komt het de veiligheid ten goede, stelt Hahn. 'Externe en onafhankelijke specialisten software controleren op bugs en tekortkomingen.'

Openbaring van de broncodes van toepassingen die de Europese Commissie gebruikt, levert aanzienlijke maatschappelijke waarde op, zegt Mariya Gabriel. Volgens de eurocommissaris van innovatie, onderzoek en onderwijs profiteren bedrijven, startups, innovatoren, burgers en overheden ervan. Het zal ook de innovatie stimuleren, aldus de Bulgaarse.

Het nieuwe plan sluit aan bij de opensource-softwarestrategie die de Europese Commissie vorig jaar oktober vaststelde voor de periode 2020 tot en met 2023.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-10T10:25:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.