Minder spam verstuurd vanuit Nederland

Dit artikel delen:

Ondanks een daling van 0,2 procentpunt blijven de Verenigde Staten koploper als het gaat om de hoeveelheid spam die vanuit landen wordt verstuurd. Nederland daalde in de zogeheten Sophos-lijst van de 23e naar de 28e plaats ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van computers uit de Verenigde Staten wordt de meeste spam de wereld over gestuurd. Dat bljikt uit onderzoek van beveiligingsleverancier Sophos. Ten opzichte van vorig jaar daalde het percentage spamberichten uit de VS met 0,2 procentpunt naar 19,6, maar daarmee blijft het toch onbetwiste koploper. De tweede plaats is weggelegd voor China met een percentage van 8,4. Zuid-Korea eist met 6,5 procent de derde plaats op.

Nederland

Volgens Sophos is in het tweede kwartaal van dit jaar het totale volume aan spam met ongeveer 9 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf constateerde daarnaast dat het aantal besmette computers in Europa geleidelijk stijgt. Zo staan er dit kwartaal zes Europese landen in de top 12 van de lijst die samen meer spam versturen dan de VS. Nederland daalt dit kwartaal van de 23e naar de 28e plaats en is verantwoordelijk voor 0,8 procent van de verstuurde spam.

Top 12

1.

Verenigde Staten

19,6 %

2.

China (incl. Hong Kong)

8,4 %

3.

Zuid-Korea

6,5 %

4.

Polen

4,8 %

5.

Duitsland

4,2 %

6.

Brazilië

4,1 %

7.

Frankrijk

3,3 %

8.

Rusland

3,1 %

9.

Turkije

2,9 %

10.

Groot-Brittannië

2,8 %

11.

Italië

2,8 %

12.

India

2,5 %

'Andere'

35 %

Verantwoordelijkheid

"Terwijl de Verenigde Staten de lijst blijven aanvoeren, benadrukt dit rapport de dringende behoefte aan een wereldwijde, gezamenlijke actie om het groeiende probleem van spam het hoofd te bieden", zegt Carole Theriault, senior security consultant bij Sophos. "Bij iedere spamcampagne zien we dat de spammers, de besmette computers en de mensen die geconfronteerd worden met ongewenste mail uit totaal verschillende delen van de wereld komen. Een gecombineerde inspanning is nodig om zowel de spammers te lokaliseren en te vervolgen, als computergebruikrers te overtuigen van het belang om spam te blokkeren in plaats van te beantwoorden. Iedereen moet een deel van de verantwoordelijkheid dragen als we de strijd tegen spam willen winnen."

Terwijl er mindere belangrijke verschuivingen waar te nemen waren op het vlak van individuele landen, is het wel opmerkelijk dat de 'andere' landen een toename kennen van 30,6 procent in het eerste kwartaal naar 35 procent in het tweede. Dit suggereert dat er op individueel niveau meer landen verantwoordelijk zijn voor het spamprobleem. Opvallend was ook dat Azië het continent blijkt te zijn van waaruit het meeste spam wordt verstuurd. Deze koppositie nam het over van Europa dat in het eerste kwartaal bovenaan de lijst stond.

Continenten

1.

Azië

35,2 %

2.

Europa

28,5 %

3.

Noord-Amerika

24,2 %

4.

Zuid-Amerika

9,6 %

5.

Afrika

1,6 %

6.

'Andere'

0,9 %

Meer informatie voor het bestrijden van spam binnen bedrijven is te vinden op: www.sophos.com/security/best-practice/

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-19T09:45:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.