Misbruik telefoon en pc op werk in VS aangepakt

Dit artikel delen:

Steeds meer werknemers in de Verenigde Staten verliezen hun job nadat ze betrapt werden op een niet-toegestaan gebruik van hun telefoon of pc. Dat blijkt uit een onderzoek van de American Management Association en het ePolicy Institute.

Bedrijven maken blijkbaar in toenemende mate werk van richtlijnen over het gebruik van ict-apparatuur. Meer dan een kwart van de ondervraagde ondernemingen had al werknemers ontslagen wegens het ongeoorloofd gebruik van het internet. Nog eens een kwart zette werknemers aan de deur voor het misbruiken van hun e-mail, terwijl het telefoneergedrag van bepaalde werknemers in 6 procent van de bedrijven het einde van hun baan betekende.

 
Uiteraard komt de privacy van de werknemers hiermee in het gedrang, vooral omdat ze vaak niet op de hoogte zijn van de controle. De nieuwste technologie biedt dan ook heel wat Big Brother-mogelijkheden. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld de toetsaanslagen van hun werknemers controleren met behulp van keystroke-logging software. Wanneer ze mobiel bellen, is met een gps-systeem perfect na te gaan waar ze zich bevinden. Dat gebeurt in 5 procent van de Amerikaanse bedrijven. 8 procent van de 526 onderzochte bedrijven controleert via gps het traject van de bedrijfswagens.

 
Opvallend is ook dat het aantal bedrijven dat controleert hoe lang en naar welke nummers hun werkgevers telefoneren, is gestegen van 9 procent in 2001 naar 51 procent nu. 55 procent controleert de e-mails van de werknemers.

Het gebruik van video ter voorkoming van diefstal, geweld en sabotage is gestegen van 33 procent in 2001 naar 51 procent nu. Bovendien controleert 10 procent van de bedrijven de werkprestaties van bepaalde medewerkers via videocameras. 6 procent houdt op die manier zelfs alle werknemers in de gaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-20T14:19:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.