De 5 spraakmakendste datalekken van 2018

... en eentje die werd verijdeld door de militaire inlichtingendienst

Dit artikel delen:

Het afgelopen jaar stond in het teken van de invoering van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Nieuwe maatregelen om datalekken en privacyschendingen te voorkomen, lijken niet onnodig. In 2018 vonden er nog veel incidenten plaats. Computable zet vijf spraakmakende hacks in de Benelux op een rij.

1. Ruim 3 miljoen wachtwoorden

Eind maart maakte een hacker bekend de wachtwoorden van ongeveer 3,3 miljoen Nederlanders te hebben ontfutseld. Het gaat om wachtwoorden van onder meer politici, bekende Nederlanders, medewerkers van banken en personeel van Defensie en de exploitant van kerncentrale Borssele. De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig van eerdere grote datalekken, zoals bij LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. Het zou gaan om lijsten die eerder op het darkweb circuleerden en alleen tegen betaling beschikbaar waren. De hacker bouwde een zoekmachine waarop mensen kunnen controleren of hun gegevens in de lijst voorkomen. Uiteindelijk zette hij de zoekmachine niet online uit angst voor vervolging.

2. RTL Nederland

Eind november meldde RTL Nederland dat criminelen hadden ingebroken op 32.000 accounts van websites van de omroeporganisatie. Daarbij zijn privégegevens ontvreemd. Onder de gehackte sites zijn populaire diensten, zoals Videoland, Buienradar en RTL Nieuws. De hackers maakten gebruik van mailadressen en wachtwoorden die al eerder waren gelekt, onder meer vanuit de systemen van Dropbox, Ebay en LinkedIn. Bij de inbraak is diverse persoonlijke informatie buitgemaakt, zoals naam, e-mailadres en woonadres.

3. Marktplaats

In de zomer bekende een 25-jarige man uit Den Bosch dat hij Marktplaats-accounts heeft gehackt. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel vijftienduizend tot twintigduizend adverteerders per nacht en probeerde hen om te leiden naar een phishingsite. De verdachte werd begin juli aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de afgelopen jaren zeker meer dan duizend slachtoffers te hebben gemaakt door middel van hacking, phishing en identiteitsfraude. Op die manier genereerde hij geruimde tijd zijn inkomen. Waarschijnlijk heeft hij in veel gevallen kunnen inbreken via Dropbox-accounts.

4. Orange België

In juni bekende telecomoperator Orange dat de gegevens van zo’n vijftienduizend klanten in België zijn gelekt. De gegevens zouden op een testserver zijn terechtgekomen via een onderaannemer. Gedupeerden werden pas twee weken na het voorval geïnformeerd. Het bedrijf meldde hun dat ‘naam, voornaam, postadres, e-mailadres, telefoonnummer, het nummer van de identiteitskaart, rijksregisternummer of rekeningnummer’ mogelijk in handen zijn gevallen van cybercriminelen. Welke precies, verschilt van klant tot klant. Creditcardnummers of factuurgegevens zouden niet ontfutseld zijn.

5. MijnOverheid

In juni hengelden criminelen via valse emails naar de inloggegevens van burgers op de overheidssite MijnOverheid. In 203 gevallen lukte het ze om daadwerkelijk data buit te maken. Logius, de digitaliseringsdienstverlener van de overheid, moest de bijbehorende MijnOverheids-accounts blokkeren en informeerde de gedupeerden per brief over de phishingactiviteiten. In totaal ontving de organisatie 1040 meldingen verdachte emails.

Verijdeld: OPCW-hack

Op 13 april verijdelden de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) samen met de AIVD en Britse collega’s een cyberoperatie door een team van de Russische militaire inlichtingendienst GRU in Den Haag. Vier Russische inlichtingenofficieren troffen vlak bij het gebouw van de OPCW met specialistische apparatuur voorbereidingen om de netwerken van deze organisatie te hacken. Nederland is gastland van de OPCW en daarmee verantwoordelijk voor het veilig functioneren van deze internationale organisatie. Het kabinet maakte de politiek beladen mislukte hack begin oktober wereldkundig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-02T11:59:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.